СДС – Ловеч организира панихида в Деня за почит към жертвите на комунизма

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На 1 февруари отбелязваме Деня за почит към жертвите на комунизма. По този повод в понеделник от 12 часа в параклиса „Въведение Богородично“ на новия катедрален храм в центъра на Ловеч ще бъде отслужена панихида за памет на страдалците, съобщиха от СДС – Ловеч.
Денят се отбелязва от 2011 г., когато Министерският съвет обяви 1 февруари за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. В далечната нощ на 1 срещу 2 февруари 1945 г. е изпълнена смъртната присъда, издадена от„Народния съд” срещу регентите Принц Кирил Преславски Сакскобургготски, Богдан Филов – министър-председател и ген. Никола Михов, както и 17 министри.
Като мотивите за решението на първото правителство на Бойко Борисов се посочва, че „1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на т. н. Народен съд. Той става знаков за нашата история, защото поставя началото на кървавите репресии срещу българския народ“.
Решението на кабинета е взето по предложение на президентите Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). В писмото си до премиера Бойко Борисов двамата посочват, че „Денят на национална памет ще почита жертвите, но също така ще ни дава опорна точка за по-вярно разбиране на събитията от близкото минало, без което е невъзможно да вървим напред като свободна, демократична и достойна европейска страна”.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.