Пролетта идва през февруари

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Пролетта идва през февруари, а през март може и да е студено. Все пак синоптиците дават за втория месец от годината най-ниските температури в по-голямата част от страната да са между минус 8 и минус 13 градуса, а най-високите – между 16 и 21 градуса (виж Националния институт по метеорология и хидрология при БАН).
Средната месечна температура за февруари в Северна България и по високите полета е от минус 1 до 1 градуса, в Южна България и по Черноморието – между 1 и 5 градуса, а в планините – между минус 8 и минус 4 градуса.
Очаква се средната февруарска температура да бъде над нормата, а сумата на валежите през месеца да е около и под нормата.
Обичайно за февруари, динамиката на атмосферата ще бъде повишена и ще има чести промени на времето, без да се образува съществена трайна снежна покривка в равнините.
В началото на месеца ще бъде топло, с променлива облачност, често намаляваща до слънчево време. Около средата на първото десетдневие на места ще има превалявания, предимно слаби и предимно от дъжд, последвани от понижение на температурите.
Във втората половина от десетдневието отново ще бъде променливо, с температури близки и по-високи от обичайните. Вероятност за превалявания ще има и към края на десетдневието.
През второто десетдневие вероятността за превалявания е по-голяма, но те ще бъдат на места и ще са предимно слаби и краткотрайни. През първата половина от десетдневието, когато и температурите ще са сравнително високи, ще превалява предимно дъжд. Към средата на десетдневието се очаква застудяване и в Северна България, и по високите полета на Западна България, ще има и сняг.
През третото десетдневие на февруари температурите ще бъдат близки до обичайните. Времето ще остане променливо, с условия и за превалявания – от дъжд и от сняг.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.