Медии атакуват ловешкия автозавод, „Литекс моторс“ опроверга внушенията

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Сн. архив

Група медии нападнаха ловешкия автозавод, „Литекс моторс“ опроверга лошата новина. В „Телеграф“ и „Блиц“ вчера се появи информация, че Европейският съюз е затворил завода за производство на автомобили Great Wall. Според „Телеграф“, три независими един от друг източника, потвърдили информацията.

Основната причина била, че китайските коли, които излизат от фабриката на ловешкото село Баховица, не покриват стандарта за вредни емисии Евро 6, който ЕС въведе като задължителен за произвежданите през 2016 г. автомобили.

„Голямо количество произведени коли в завода прашасват, а половината персонал – около 60 души, е уволнен още в края на октомври“, пише изданието. Служители си тръгнали по параграфа „по взаимно съгласие“. След голямата чистка са останали само шефовете на екипи и част от работниците на поточни линии. Причината е, че без тях производството много трудно би могло да се възобнови.

От „Литекс моторс“ опровергаха информацията в официално заявление, като заявиха, че отделни факти са извадени от контекста и са представени по изкривен начин. Ето и пълният текст:

На първо място, произведените в завода край Ловеч автомобили с марка Great Wall са сертифицирани от британската сертификационна агенция VCA. Те отговарят на всички изисквания и норми на Европейски съюз и могат да бъдат законосъобразно разпространявани, регистрирани и пускани в движение на неговата територия. В допълнение на това, производството не е непременно обусловено от конкретни европейски категории и норми, доколкото произведените автомобили могат да бъдат предназначени и за други пазари, извън общността.

На второ място, заводът не е затворен. Действително, производството е временно преустановено, но това е обичайна практика при всяко производство и причинита не се крие в забрана. Причината е в подготовката на поточните линии за предстоящите нови модели, които показахме по време на Автосалон София 2015. В момента партньорът ни – китайската компания Great Wall Motor Company – подготвя съответстващо европейско типово одобрение за тях.

„Литекс Моторс“, към момента, е единственият действащ завод за производство на автомобили в България и ние сме горди с това. Всичко останало са необясними действия на неясни лица чрез определени български медии.“

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.