Богоявление отмина, татуировките остават…

 

tatu 2Парад на татуировки с разнообразни патриотични послания можеха да се видят по телата на младежите, участвали във ваденето на кръста на Богоявление. Надпис „Свобода или смърт“ беше татуирал върху гърдите си единият от двамата победители, които тази година извадиха кръста от реката.

Поне още петима имаха рисунки по гърди, гърбове, ръце и крака.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Можеха да се видят образи на революционери, на паметника „Шипка“, на българския трикольор и православни кръстове. Модата „тату“ при мъжете включва и любимия отбор „Литекс“.

Защо младите мъже се татуират? Защото така са по-привлекателни, считат те. Така е още от дълбока древност – около 4 век пр. Хр. древните египтяни са се татуирали. Също келтите и римляните. Но в съвременния свят татуировките са прекопирани от полинезийците. Когато моряците през 18 век видели украсените тела на маорите, те пренесли обичая в Западна Европа.

Противоречи ли това на християнския празник? В Стария завет се заповядва: “Да не правите нарязвания по тялото си заради мъртвец и да не чертаете белези по себе си” (Левит 19:28). В Новия завет обаче не се казва нищо за това дали вярващият може или не може да си направи татуировка. Библията учи още да се обличаме скромно и да не привличаме внимание върху себе си. А татуировките определено привличат вниманието на хората и не са белег за скромност.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.