Рекорден брой от 33 младежи скочиха на Йордановден в ледения Осъм в Ловеч, двама хванаха кръста

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

33-ма в надпревара за кръста.

Рекорден брой от 33 младежи скочиха на Йордановден в ледената река, след като Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил хвърли кръста от моста на площад „Екзарх Йосиф Първи“. Това съобщи пресцентърът на общинската администрация.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Победителите бяха поздравени от кмета Корнелия  Маринова

 

Тълкуваме днешния празник Богоявление и факта, че двамина извадиха кръста от река Осъм, като много силно желание за плодородна и успешна година за нашия град, каза по-късно кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя припомни, че християнският празник тръгва от далечната река Йордан и се свързва с великото тайнство на обновяване чрез вода и Дух на грешната човешка природа.
За пръв път на този празник кръстът попадна в ръцете на две момчета. Това накара митрополит Гавриил да вземе соломоновско решение и определи и двете момчета за победители.
Щастливците са Мартин Светлинов Илиев (17 г.) от Природо-математическата гимназия в Ловеч, и Дилян Николов Николов (25 г.) от Ловеч. Те получиха парични награди и кошница с подаръци от кмета на Община Ловеч, от Ловчанска митрополия и от народния представител Антон Долапчиев.
Тържественото отбелязване на Светото Богоявление започна в 9.00 часа със Златоустова литургия в параклиса „Въведение Богородично“ при катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“. След това Ловчанският митрополит Гавриил на площада пред храма отслужи Велик водосвет.
Сред официалните лица на празника бяха депутатът Антон Долапчиев, областният управител на област Ловеч Ирина Митева, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, председателят на Общински съвет Ловеч Петър Цолов, комисар Иван Пепелджийски, директор на ОДМВР Ловеч, полк. Лъчезар Марковски, полк. Лъчезар Марковски, началник на Ловешкия гарнизон и началник на Военногеографския център в Троян, както и други представители на институциите в града.
В ритуала пред храма участваха почетен строй от военнослужещи и представители от регионални клубове при Националното дружество „Традиция“. Състоя се и шествие на бойните знамена, предвождано от църковните лица.
Организатори на тържеството бяха Община Ловеч, Ловчанска Света митрополия, Ловешки гарнизон, Регионален клуб „Васил Левски“ – Ловеч, Регионален клуб „34 пехотен Троянски полк при Национално Дружество „Традиция“.
В строя можеха да се видят униформи и оригинални огнестрелни оръжия от Руско-турската освободителна война, Балканската война, Първата световна война, четнически униформи от Априлското въстание и автентични народни носии.
По време на водосвета на площада имаше безплатен чай за гражданите, осигурен от Община Ловеч.
След официалната част гражданите се хванаха на празнично хоро на площада.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.