Бивш военен е собственик на сградата с нелегалната рафинерия в Летница

????????????????????????????????????

Журналисти разглеждат фабриката. Сн: Ловечмедиа

Бившият военен и настоящ бизнесмен Андрей Андреев е собственик на терена и на сградата, в която е действала нелегалната рафинерия за производство на дизелово гориво в Летница, съобщи Блиц. Няма обаче задържани по случая досега, нито по-подробна официална информация. Друга версия твърди, че собственикът бил безработен жител на град Левски.


Нелегалната фабриката за преработка на петрол бе разкрита от ДАНС на 4 декември. “Работим изключително успешно с прокуратурата и тази акция го доказва”, твърди шефът на агенцията в Ловеч Христо Маринов.
Вниманието на разследващите органи било привлечено от 25-тонна цистерна, която влязла в двора на бившия стопански двор, разтоварила съдържанието си и отпътувала. Това дало повод на следващия ден – 5 декември, да бъде извършена проверка от полиция, прокуратура и митнически служители. При появата им работещите в незаконната фабрика панически се разбягали.
Собственикът пък се опитал да отпрати разследващите, като казал, че вътре няма нищо, което да представлява интерес за тях. Обяснил, че това е обикновена автоработилница. Вътре обаче те намерили добре оборудвана инсталация за преработка на петрол и наличност на около 100 т гориво в стоманени цистерни. Готовият дизел се отвеждал с обикновен маркуч извън сградата, където ставало пълненето на транспортните цистерни.
“В хода на резследването вероятно ще излязат доказателства и за други престъпления – подправяне на документи, укриване на данъци и др.”, каза окръжният прокурор Валентин Вълков.
Зад старата постройка, чиито прозорци предвидливо са зазидани, са изкопани ями. В тях е изхвърлян отпадъчният продукт от производството, а отровите са се просмуквали направо в почвата. Най-абсурдното е, че тези клоаки отстоят на стотина метра от помещение – хладилник за съхранение на плодове, които се изнасят в чужбина.
Около името на собственика Андреев стават известни интересни подробности. То е свързано с охранителна фирма, чийто представител е той за региона и като такъв разполага с офис в Летница.
Не е ясно откога притежава сградата в стопанския двор на бившето ТКЗС, но с договор я е отдал под наем на плевенска фирма. Говори се, че според една от клаузите собственикът нямал право да влиза в помещението, докато наемателите го ползват. Кога е сключен договорът и знаел ли е бившият военен какво се върши в собствеността му – това тепърва ще нищят разследващите.
“По груби сметки оттук месечно са излизали между 60 и 150 т гориво”, каза още прокурор Вълков.
По непотвърдена информация има и друга версия за това как спецорганите са стигнали до нелегалното производство. Разследвали произхода на крупното състояние на виден бизнесмен, свързан с охранителната фирма, което ги отвело и до Андрей Андреев. Връщане назад в годините показва, че роденият в град Левски и живеещ там мъж е бил активист на НДСВ.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.