Семинар във Велико Търново: За ЕС трябва да се пише вярно, откровено и дори „секси“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ралица  Ковачева

За ЕС трябва да се пише вярно, откровено и дори „секси“, изтъкна днес журналистът Ралица Ковачева на семинар за журналисти във Велико Търново, организиран от Представителството на ЕК в България с ръководител Огнян Златев.

Ковачева анализира потока от евроновини у нас, посочи плюсове и минуси, както и някои нови моменти в последно време като „хибридната война“. Има редица въпроси за решаване, например успешния превод от „брюкселски език“ на по-разбираем стил. Остър  проблем е безкритичният „копи-пейст“ на жълти новини, които са далеч от реалността. Пример е новината като „Брюксел забранява кюмбетата“, в която няма нищо вярно. Не случайно в Лондон има сайт, който опровергава подобни лъжи, изтъкна Ковачева.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Огнян Златев и  Георги Ганев

Интересно представяне на инвестиционния план „Юнкер“ направи икономическия наблюдател Георги Ганев от Център за либерални стратегии. Планът е насочен към средния и дребния бизнес, като предоставя банкови гаранции на проекти, утвърждавани директно от фонда.

За конспиративните митове  и за защитата на европейските интереси чрез трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции със САЩ (ТПТИ) говори Христо Христов, политически съветник. По темата в информационния поток също има много неверни твърдения, но истината е далеч по-друга, а ползата за двете страни – несъмнена, сред като паднат митата. Средната стойност на митата е 4 %, но за някои бг-стоки като тютюн, е 44 %, изтъкна Христов.  Същевременно България облага стоките, влизащи от САЩ, с мита около 40%.

В семинара участваха журналисти от Велико Търново, Плевен, Ловеч и Търговище.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.