За първи път в болницата в Луковит ще има отделение за долекуване

lukovitЗа първи път в болницата в Луковит ще заработи отделение за долекуване, това съобщи Цветенка Хаджиева, зам. – кмет на Община Луковит, по време на днешната заключителната пресконференция по проект „Преустройство и оборудване на Многопрофилна болница за активно лечение – гр. Луковит”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Това е един от важните резултати от реализацията на проекта.
Изцяло обновена е сградата на МБАЛ-Луковит. Извършените строително-ремонтни дейности, на стойност 532 487 лева без ДДС, включват: топлоизолация на стените; хидро и топлоизолация на покрива; подмяна на дървената дограма с нова PVC дограма; монтиране на преградни алуминиеви врати; частична подмяна на отоплителната инсталация. Извършена е цялостна подмяна на електрическата и ВиК инсталации, както и изграждане на вентилационна система, система за контрол на достъпа, система за медицински газове, противопожарна инсталация, система за повикване, телевизионна система и структурно кабелна система. Реализирани са комплексни мерки за осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания. Функционират два асансьора, които осигуряват достъп до болничните отделения.
Доставено е напълно ново оборудване в отделенията: „Хирургия“, „Неврология“, „Акушерство и гинекология“, „Педиатрия“ и сектор „Физиотерапия“. За отделението по образна диагностика са закупени нов компютърен томограф (скенер) и дигитален мамограф, които осигуряват ранна диагностика на заболяванията и са напълно безопасни за пациентите при извършване на изследванията. Стойността на закупеното оборудване е 931 204 лв. без ДДС.
На пресконференцията инж. Даниела Тодорова отчете, че е постигната целта на проекта, като са създадени условия за достъп до диагностика, лечение и долекуване на населението.
Болничното заведение осигурява диагностично-консултативна и болнична помощ за хората от община Луковит и съседните общини. В болницата изпитват недостиг на лекари за осемте отделения. Особено осезателно се усеща липсата на педиатър, кардиолог, анестезиолог, уточни д-р Иван Иванов – управител на МБАЛ-Луковит. Общинската администрация е изправена пред предизвикателството да привлече специалисти, за да обезпечи ефективното функциониране на болницата. Според д-р Иванов новото отделение за долекуване ще заработи от следващата година.
Проект „Преустройство и оборудване на Многопрофилна болница за активно лечение – гр. Луковит” е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие “ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.