БСП вкара най-много агенти на ДС в местните избори 2015 в Ловешко

Dosieta

Най-много тайни сътрудници и офицери от бившите комунистически тайни служби (Държавна сигурност ) в листите за предстоящите избори в Ловешка област има сред кандидатите на БСП. Това сочи публикуваното в петък решение на комисията по досиетата.
Шест от кандидатите на БСП са свързани с политическата полиция на комунистическата държава. Общо имената от нашата област са 16, те са от широк политически спектър, но в значително по-малък процент от БСП.
1. Анани Иванов Михайлов от София (роден през 1948 г.) е бил агент и секретен сътрудник под псевдоними Андрeй и Андрейчин. Снет е от действащия оперативен отчет през 1987 г. Кандидат за кмет на кметство Чавдарци, общ. Ловеч, издигнат от Българска социалистическа партия.
2. Иван Кирилов Христов (1946 г.) е от с. Страдалово, обл. Кюстендил. Той е бил сътрудник на Държавна сигурност като съдържател на явочна квартира под псевдоним Еделвайс. Снет е от действащия оперативен отчет през 1987 г. Сега е кандидат за кмет на кметство Голяма Желязна, общ. Троян, издигнат от Българска социалистическа партия. Обявяван е и през 2011 г.
3. Иванчо Минков Раев (1950 г.) е роден в с. Борима, обл. Ловеч Служи като резидент, агент под псевдоним Волков. Кандидат за кмет на кметство Борима, общ. Троян, издигнат от Българска социалистическа партия.
4. Йото Дочев Йотов (1950 г.) от Ловеч е осъществявал сътрудничеството като секретен сътрудник, агент под псевдоним Цанков. Кандидат е за кмет на кметство Скобелево, общ. Ловеч, издигнат от Българска социалистическа партия.
5. Николай Маринов Тодоров (1947 г.) е роден в с. Горско Сливово, обл. Ловеч. Осъществявал е сътрудничество като секретен сътрудник, осведомител и агент под псевдоним Румен.Снет от действащия оперативен отчет през 1968 г. Сега е кандидат за кмет на кметство Горско Сливово, общ. Летница, издигнат от Българска социалистическа партия.
6. Симо Иринов Ненов (1956 г.) от с. Галата, обл. Ловеч, е вербуван и ръководен от ст. лейт. Тихомир Койчев Лазаров, който сега на свой ред също е кандидат. Симо Ненов е бил секретен сътрудник, агент под псевдоним Умния. Кандидат за кмет на кметство Галата, общ. Тетевен, издигнат от Българска социалистическа партия.
7. Тихомир Койчев Лазаров (1956 г.) от Тетевен е щатен служител на ДС. Обявяван многократно по-рано. Сега е кандидат за кмет на кметство Рибарица, общ. Тетевен, издигнат от Българска социалистическа партия.
8. Милчо Дачев Милчев (1955 г.) от Тетевен е бил щатен служител, работил в ДС, МВР – Ботевград. Кандидат за кмет на кметство Гложене, общ. Тетевен, издигнат от местна коалиция „За община Тетевен“.
9. Милда Асенова Караилиева (1955 г.) е родена в с. Ломец, обл. Ловеч. Осъществява сътрудничеството като секретен сътрудник, агент под псевдоним Мая. Кандидат за кмет на кметство Ломец, общ. Троян, издигнат от ГЕРБ.
10. Известният спортист Свилен Алдинов Русинов (1964 г.) е роден в с. Градежница, обл. Ловеч. Сътрудничи като секретен сътрудник, агент под псевдоним Стоянов. Кандидат за кмет на кметство Градежница, общ. Тетевен, издигнат от ДПС.
11. Досегашният кмет на село Борима – Смаил Шукриев Афъзов е кандидат за кмет на селото от ДПС. Той е обявяван и по-рано като секретен сътрудник на ДС.
12. Стефан Иванов Стойков (1943 г.) е роден в с. Ъглен, обл. Ловеч. Бил е секретен сътрудник, осведомител, съдържател на явочна квартира под псевдонимите Туни и Топола. Снет от действащия оперативен отчет през 1990 г. Кандидат за кмет на кметство Ъглен, общ. Луковит, издигнат от Обединена България.
13. Тотю Минков Христов (1964 г.) от с. Дълбок дол, обл. Ловеч, е бил секретен сътрудник, агент под псевдоним Ильо. Снет от действащия оперативен отчет през 1986 г. Сега е кандидат за кмет на кметство Голяма Желязна, общ. Троян, издигнат от ПП „ВМРО – Българско национално движение“.
14. Никола Тончев Иванов (1949 г.) е роден в с. Къкрина, обл. Ловеч. Сътрудничи като секретен сътрудник, агент под псевдоним Василев. Снет от действащия оперативен отчет през 1969 г. Кандидат за кмет на кметство Къкрина, общ. Ловеч, издигнат от инициативен комитет.
15. Ваньо Иванов Янев (роден 1951 г.) от Ловеч е бил щатен служител в Държавна сигурност, управление III, разузнавач III степен. Сега е кандидат за кмет на кметство Крушуна, общ. Летница, издигнат от коалиция „Реформаторски блок“.
16. Много пъти е обявяван и Иван Райков Цаков от Ябланица. Той единствен излезе пред медии и обясни как е сътрудничил като директор на Циментовия завод в Златна Панега. Сега е кандидат за кмет на община Ябланица, издигнат от коалиция „Заедно за община Ябланица“.
Комисията по досиетата е проверила общо 9092 лица. 3257 лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Общо 267 сътрудници на комунистическите тоталитарни служби са кандидати за кметове на предстоящия вот за местна власт. Комисията по досиетата, със свое решение №2-566 от 16 октомври 2015 г., обяви принадлежността на кандидатите за кметове в страната, регистрирани от ОИК.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.