Как се гласува за общински съветници? Отбелязваш и в двете полета по един свой избор!

biuletina-2015Изборите на 25 октомври 2015 ще са сложни не само откъм избор на партия, а и заради сложните бюлетини. Хората ще имат възможност да гласуват с от 2 до 5 бюлетини в зависимост от мястото, където живеят.В Ловеч ще са три – за кмет, за общински съветници и за референдум. Може да се гласува за различни партии с първите две бюлетини.
Една от бюлетините – тази за общински съветници, има избор и на преференция.(Виж снимката) Това ще е доста сложно и има риск от объркване и сгрешени бюлетини.
Самата бюлетина изглежда по подобен начин, като в квадратче в лявата страна се гласува за политическата сила, а в кръгчето за преференция за определен кандидат от кандидатската листа.
Важно – отбелязването само на преференция ще прави бюлетината недействителна. Отбелязваш своя избор и в двете полета!
Първо – трябва задължително да се гласува за политическа сила в лявото поле. Задължително е да се гласува само за една партия.
Второ – отбелязваш само един номер за преференция в дясното поле.
Гласува само за един кандидат. Ако се гласува за повече от един, бюлетината става недействителна.
Бюлетина със зачертани повече от един кандидат за общински съветници не е недействителна, ако е гласувано за политическата сила, но няма да бъде зачетена преференцията. В този случай гласът отива за водача на партийната листа.
Друга новост при тези избори е, че показването на бюлетината води до нейната недействителност и тя се унищожава. Такава бюлетина не се пуска в урната, а се унищожава, като на избирателя не се дава друга бюлетина. Същото важи и за случаи, когато е заснет начина на гласуване.
При грешка в гласуването избирателят има право да върне сгрешената бюлетина, тя не се отваря, а остава сгъната. На него се дава друга, като това се отбелязва в протокола.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.