ПДИ: 30 мълчаливи общини получават грамота „Срамота“

 

pdi 1

Емилия Герганова (в средата)

За първи път в историята на Програма Достъп до Информация (ПДИ) 30 мълчаливи общини получиха грамота „Срамота“ за липсата на какъвто и да е отговор на електронно заявление за достъп до информация. Това стана ясно на проведените за тринадесети път връчване на годишните награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам – 28 септември. 
Ловеч беше представен с две номинации от общо постъпилите 37 , с една положителна и една отрицателна. За активно упражняване на правата си по ЗДОИ бе номинирана Емилия Герганова от Ловеч, а община Ловеч е бе сред предложенията за антинаградата „Катинар“. Те не стигнаха до финалния списък.
Имената на победителите бяха обявени на церемонията на 28 септември 2015 г., в Дома на Европа, София, ул. “Г.С. Раковски” 124.

pdi vsЕто и пълния списък.
1. Категория
Гражданин, най-активно използвал правото си на информация

Награда „Златен ключ” се присъжда на

Милен Чавров – За системно и последователно упражняване на правото на достъп до информация за подобряване на разбирането за болестта СПИН у нас и за защита правата на хората, живеещи с ХИВ в България и застъпничество за по-добри политики.

Почетни грамоти получават

Красимир Русев, Търговище – за активно използване на Закона за достъп до обществена информация, включително защита на правото на информация в съда, за дейността на общинската администрация, договори за продажби на терени и имоти.
Иван Петров, София – за дългогодишно използване на ЗДОИ, включително водене на съдебни дела, в резултат на което Столична община променя практиките си.

2. Категория
Неправителствена организация, най-активно упражнявала
правото си на достъп до информация

Награда „Златен ключ” се присъжда на

Гражданска инициатива „Да спасим Кара дере“ – за използване на ЗДОИ и публичните регистри за осветляването на детайли по планираното застрояване на територията на Кара дере, както и за установяване на законови нарушения. Използват получената по ЗДОИ информация в кампанията си и в делата, заведени относно законността на проекта. През лятото на 2015 г. използват ЗДОИ за разкриване на дейността на властите по повод проверките за нелегално къмпингуване. Групата използва интернет за съвместно планиране и координиране на действия, в т.ч. формулиране и подаване на заявления за достъп до информация.

Почетни грамоти получават

Асоциация „Приятели на железопътния транспорт“ – за последователно и упорито търсене на информация, свързана с железопътните услуги в България и двете спечелени съдебни дела за достъп до информация в резултат, на които бе получена важна информация свързана с пътническия железопътен транспорт в страната.
Център за защита на правата в здравеопазването – за активно и резултатно търсене на информация, свързана със здравеопазването в България. В резултат на активната кампания на ЦЗПЗ и водене на съдебно дело НЗОК публикува на интернет страницата си информация за изплатените средства на болниците. Информацията е систематизирана в платформата „Добрите болници“ http://www.dobritebolnici.info и се използва за успешното водене на съдебни дела.

3. Категория
Най – добра журналистическа кампания,
свързана с правото на достъп до информация

Награда „Златен ключ” се присъжда на

Здравка Маслянкова, в. “Янтра днес” – за разследването „Хлopнa бoмбa цъкa в Гopнa Оpяхoвицa“, направено с помощта на Закона за достъп до обществена информация, и последвалата серия публикации в резултат на които бе спряно изграждането на завод за хлор в Горна Оряховица.

Грамота за изключителен принос към прозрачността и отчетността на институциите получава
Екип на „Господари на ефира“, Нова ТВ – за използването на ЗДОИ, за да проследят дали и как институциите предприемат действията, които обещават след разкрития за нередности в ефира на предаването.

Почетни грамоти получават

Юлиан Христов, OFFNews – за използването на ЗДОИ, както за събиране на данни за всекидневната си репортерска работа, така и за да проведе свои разследвания. Търси информация от МВР, НСО, ДКСИ, ДАНС и др.
Спас Спасов, кореспондент на в. „Дневник” и „Капитал” за Варна – за множеството разследвания и публикации през годината, подкрепени с информация, получена посредством ЗДОИ.

4. Категория
Институция, най-добре организирала предоставянето
на информация за граждани

Награда ”Златен ключ” се присъжда на

Министерство на отбраната – за прогресивно подобряващата се активна прозрачност на институцията, организацията на процедурата по предоставяне на достъп до информация, пълнотата на секцията „Достъп до информация“ и навременното и пълно отговаряне по заявления и предоставяне на достъп до информация, включително по електронен път.

Почетна грамота получава

РИОСВ – Благоевград – за високото ниво на активна прозрачност, за бързите отговори на заявления, доказателство за което са резултатите в Рейтинга на ПДИ на активната прозрачност на институциите.

5. Категория
Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ
и нарушава правата на гражданите

Антинаграда „Катинар” се присъжда на

Министерство на земеделието и храните – за упоритото игнориране на задълженията по ЗДОИ за създаване и поддържане на секция „Достъп до информация“ на интернет страницата, за искането за електронен подпис на заявления, подадени по електронната поща и за отказа да предостави името и длъжностната характеристика на определения по ЗДОИ служител.

„Срамота” получават

30 мълчаливи общини – за липсата на какъвто и да е отговор на електронно заявление за достъп до информация, подадено в рамките на проучването на ПДИ на активното публикуване на информация в интернет страниците на 544 институции, проведено в периода 23 февруари – 23 март 2015. Липсва секция „Достъп до Информация“, информация за административното звено, което отговаря за приемане на заявления, годишни отчети по ЗДОИ и вътрешни правила за достъп до информация. Номинацията е напомняне към тези общини за дължимата към обществеността отчетност и прозрачност, особено в навечерието на предстоящите местни избори.

6. Категория
Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация

Антинаграда „Вързан ключ” се присъжда на

Министерство на околната среда и водите за позицията им, че по реда на ЗДОИ може да се иска информация, но не и достъп до конкретни документи. В съответствие с тази позиция, министерството и подчинените му структури редовно отказват да предоставят конкретни документи. В случаите, когато министерството реши да предостави достъп, това става чрез преразказване на документите в писмени справки, за които понякога се искат баснословни суми.

„Срамота” получава
ОДМВР Перник – за това, че заличи имената на служителите по ЗДОИ в предоставената заповед за тяхното назначаване и така заявителят отново не знае към кого да се обърне, за да получи информация.

Снимки от церемонията ще бъдат публикувани на страницата на ПДИ http://www.aip-bg.org, и на специалната страница за Деня на правото да знам: http://www.righttoknowday.net. Вижте и страница във Фейсбук.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.