Благотворителен концерт в подкрепа на училището в Черни Вит в пещера „Съева дупка”

12006136_1596851750561626_1662691975436567251_n

Благотворителен концерт в подкрепа на малките таланти от училището „Георги Бенковски” в Черни Вит, Тетевенско, се състоя в пещерата „Съева дупка”. Това е само началото, идеята ни е това да стане традиция, коментира областният управител д-р Мадлена Бояджиева на християнския празник „Вяра, Надежда и Любов”.

Благотворителният концерт отбеляза 30-годишнината от въвеждане на музикалното образование в школото. Събраните на място в кутията 840 лв., както и средствата, които ще бъдат внесени по банков път, ще бъдат използвани за закупуване на нови костюми на децата за различни конкурси и фестивали, обясни директорът на училището Цветанка Иванова.

Сред невероятната красота на пещерата се изявиха шестокласниците Марин Стоянов, Ива Иванова, Марио Тодоров, Атанас Христов, Дани Тонева, Мариян Недков, Людмила Лазарова и Габриела Константинова, петокласниците Василена Врабевска, Десислава Иванова и Велислава Христова. Най-малкият участник сред децата бе третокласничката Клементина Димитрова, а най-големият – седмокласникът Раиса Симеонова.

Историята разказва, че през 1867 година се слага началото на едно от най-старите училища в Тетевенска община. Първият учител – даскал Васил Тилов, повежда будните черновитчани към светското образование.

От 1985 година в училището се въвежда изучаване на народни инструменти в паралелки с разширено изучаване на музика. По онова време то е първото и единствено такова училище в страната.

Гайди, кавали, гъдулки и тамбури огласят околността на Черни Вит. Ентусиазирани преподаватели повеждат децата към необятния български фолклор и музика. За две години в училището е попълнен преподавателския състав с учители по музика.

След 30 години възпитание в любов и съхранение на българския фолклор, завършилите паралелки по народна музика са повече от 400 ученици, като половината от тях са продължили образованието си в Средните музикални училища в Плевен, Котел, Широка лъка. Подкрепа и методическа помощ училището получава от Музикална академия в град Пловдив. Около 70 бивши ученици вече са дипломирани висшисти с музикално образование и продължават традицията като преподаватели по музика в училищата на страната, както и в школото в Черни Вит.

Няма конкурс и фестивал, в който училището е участвало и да не е спечелена награда.

БАНКОВА СМЕТКА НА ОУ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ”

BG 93IORT 8046 3110 0124 00

IORT BGSF – ИНВЕСТБАНК, КЛОН ТЕТЕВЕН

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.