Землякът Георги Мишев със Специалната награда на София за цялостно творчество

g mi6ev

Да спрем за половин час айфоните и лаптопите и да почетем от книгите на класиците – това е пътят към помъдряването. Думи на писателя с ловешки корен Георги Мишев, който получи Специалната награда на София за цялостно творчество. Високото признание бе връчено тази вечер от Йорданка Фандъкова по време на празника на столицата в сградата на „Софийската опера и балет“.


Георги Мишев е белетрист, сценарист и редактор, роден в село Йоглав, Ловешко, на 3 ноември 1935 г. Тази година чества 80 годишен юбилей. Мишев е автор на сборници с разкази, сред които „Преброяване на дивите зайци“, „Осъмски разкази“, „Добре облечени мъже“, на повестите „Матриархат“, „Вилна зона“, „Дами канят“; автор е и на сценарии за филми като „Момчето си отива“ и „Вилна зона“, също и сериалите „Дунав мост“ и „Патриархат“. Последната му книга „Мир на страха ни“ е автобиографична.
През 2013 г. Георги Мишев се отказва от званието почетен гражданин на Ловеч. Той мотивира решението си в отговор на избора на Общински съвет – Ловеч да отхвърли предложение да се именува местен площад на името на поп Кръстю, както и заради изявлението на областния управител от БСП, който се закани, че ако ловешкият парламент одобри подобна инициатива, то той ще я спре.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.