11. фестивал на българското кино в Ню Йорк (So(fia) Independent – New York, ще се открие на 28.09.2015 г. в Манхатън

jana

Фестивалът на българското кино в Ню Йорк се открива на 28 септември, съобщи официалният сайт на изявата soindependentfilmfest.com. На практика това е първият годишен фестивал, който представя българското кино извън пределите на страната. Негов създател и творчески директор е актрисата Жана Караиванова (на снимката). По традиция селекцията е много добра, но тази година има и няколко изключителни филма като „Урок“ и „Съдилището“.


За изминалите десет години Фестивалът е имал удоволствието да представи над 200 съвременни български филма с повече от 60 творци имали удоволствието да гостуват в Ню Йорк. По този на начин Фестивалът утвърждава постиженията на българското кино като инструмент на международната дипломация
За Фестивала е чест, че тази година ще бъде под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.
Фестивалът ще се открие на 28 септември с българското предложение за наградата „Оскар” „Съдилището” на режисьора Стефан Командарев, носител на „Златна роза” за най-добър игрален филм Варна 2014.

max
На 30 септември президентът Плевнелиев ще даде вечер, на която ще бъдат представени игралният филм „Урок” на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов и документалния „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел”.
Тази година Фестивалът е посветен на 100-годишнината на българското кино и включването на София в мрежата на ЮНЕСКО от творчески градове в категория „кино“ и носител на престижната титла „Творчески град на киното“.
За първи път Фестивалът на българското кино в Ню Йорк ще се проведе в престижното Bow Tie Chelsea Cinemas, а офисът ще бъде в Манхатън. За престижа на форума и неговото бъдещо развитие от тази година се грижи и българо-американски борд от изявени творци и меценати, който ще има среща по време на фестивала.
Сред филмите селектирани на фестивала са игралните „Съдилището”, „Урок”, „Буферна зона”, „Омбре”, „Бартер”, „Досието Петров”, „Събирачът на трупове”, „Прелюбодеяние”, „Семейни реликви” и „Жената на моя живот”
Тази година във Фестивала е включена много силна селекция от документални филми – „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел”, „Дългият път към дома”, „Лорд Бънди от София”, „Чуй” и „Последните черноморски пирати”.
Екипът единодушно е избрал за послания на тазгодишния фестивал красотата, свободата и надеждата. Визуалният израз на посланието и рекламната идентичност на фестивалът са поверени на живеещия в Лос Анджелис аниматор Владимир Тодоров.
Фестивалът се осъществява с подкрепата на: Национален филмов център, Столична община, Културен институт към министерство на външните работи и “Zeitgeist Ventures”.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.