Изключително бурно обществено обсъждане на бъдещето на Покрития мост

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Общественото обсъждане бе бурно

Изключително бурно обществено обсъждане на бъдещето на Покрития мост се състоя днес в дом „Преслав“ в Ловеч. То е поредното от април насам и този път отбеляза някои взаимни отстъпки и от двете страни.
Авторите арх. Емилия Христова и арх. Сергей Денчев представиха останалите на практика два варианта за преустройство (мостът да стане бял на външен вид или пък да остане с дървеното покритие).

Имаше едно стъписване пред общото недоволство на гражданството. Чуха се викове откъм публиката „Архитектите вън!“, които едва ли бяха най-подходящите за тази атмосфера. Все пак именно архитекти творят сгради и съоръжения, а не лаиците.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

арх. Белин Моллов и арх. Емилия Христова

Обаче тезата, че транспортният Покрит мост, който бе от 1931 до 1982 г., е истинският мост, а този в момента е „фалшификат“, предизвика оправдан гняв сред гражданите. Сегашният вид на моста е реплика на моста на Уста Кольо Фичето и е най-близо до вида и духа на една историческа и архитектурна забележителност, с която Ловеч се гордее.
В залата имаше и сформирани работни групи, в които участваха общински съветници, архитекти, представители на социалните институции, на неправителствени организации и други. Те би трябвало да излязат с мнение какъв да бъде мостът, а Общинският съвет да реши.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Накрая кметът Минчо Казанджиев предложи да има референдум за външния вид на Покрития мост, който отсега е ясен като резултат.

 

Повечето експерти считат, че има необходимост от преустройство и саниране заради лошите в момента топлотехнически качества. Логично е ремонтът да се използва и за подобряване и естетиката, но в каква посока, трябва да се прецизира. Правилото, доказано през вековете, е следното – най-смелите архитекти винаги са новатори.
Все пак сега не става дума за изграждане на изцяло нов архитектурен обект, а за реставрация, саниране и обновяване. Ако някой има идеи за нов оригинален мост – моля, да заповяда. Ето, в Копенхаген сега правят нов КРЪГЪЛ мост.
Но ако през 30-40 години ние винаги „новаторски“ и авторски променяме, пак и пак, външния вид на Покрития мост, накрая няма да знаем нито какъв е, нито защо е, камо ли кой е неговият Автор.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.