Автомобилни задръствания се образуваха днес по пътя за Троянския манастир по повод храмовия празник

neofit

Автомобилни задръствания се образуваха днес по пътя за Троянския манастир по повод храмовия празник „Успение Богородично“, съобщи БТА. Няколко километровата опашка от автомобили имаше между Троян и село Орешак, въпреки взетите мерки и новите паркинги.

Мнозина идват и заради традиционния панаир на занаятите, та че потокът не намалява и в следобедните часове. Пътна полиция регулира движението, което е интензивно и в двете посоки.
По-рано патриархът Неофит отслужи светата литургията и поведе литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. Службата започна в 9 часа. След нея патриарх Неофит отправи молитва за православния български народ.
В 11 часа чудотворната икона на Света Богородица Троеручица бе изнесена от църквата „Успение Богородично“ и с литийно шествие пренесена до близкия параклис. Според преданието през 16 век иконататя е донесена от монаси от Хилендарския манастир и останала на това място по Божията воля, припомня Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския манастир.
„През дългия период на пребиваването на иконата в Троянския манастир са извършени много чудеса. Множество болни хора са се излекували от нейната сила. В последно време светата икона се проявява в своята чудотворност към чедородието и даряване на семейства, които нямат деца с рожба“, каза още игуменът.
Любопитен факт: 15 август е денят, в който преди 40 години българският патриарх Неофит е станал дякон, днес той води Божествена Света литургия в Троянския манастир.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.