Утре е благотворителното събитие за възстановяването на скита „Свети Никола” над Троянския манастир

skit

Хорови изпълнения на църковна музика ще прозвучат утре в зала „Архимандрит Хаджи Макарий” на Троянския манастир като първо благотворително събитие за възстановяването на скита „Свети Никола”. Събитието на 13 август от 20 ч. ще бъде посветено на 230 г. от построяването на скита и 1150 г. от

покръстването на българския народ, обяви на редовната си пресконференция кметът на Троян Донка Михайлова.

Заедно с игумена на манастира дядо Сионий, кметът се зае с нелеката задача по обновяването. Целта бе оповестена при журналистическия тур в общината през юни, в набирателната сметка вече има и постъпления. Сега започва проектиране по комплекса, така че какви пари ще трябват, засега няма пълна яснота, освен че ще са много. Трябва да се ремонтират храмът и пристройките край него, да се оправи дворното пространство, да се поддържа гробът на Велко войвода, мястото да стане привлекателно за туристи.

По-късно във ФБ Донка Михайлова написа: Признавам си, че имам много емоционално отношение към скита „Св. Никола”. Един от немногото спомени, които имам за баща ми, който си отиде много рано от този свят, е как заедно с майка ми ме водеше/носеше събота или неделя към скита. Там ни чакаше един истински свещеник, запомнящ се мъдрец и близък човек с чудесно чувство за хумор – Дядо Йосиф. Той превръщаше за нас това място в истински свято място. Моята история всъщност е историята на много троянци.

Струва си да възкресим скита!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.