Започна събирането на предложения за наградите за „Ден на правото да знам“ – 28 септември

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Започна събирането на предложения за наградите за предстоящия „Ден на правото да знам“ – 28 септември, съобщиха от ПДИ (Програма Достъп до Информация). Правото на гражданите да питат властта се отбелязва от застъпниците за свобода на информацията по целия свят. Тогава ПДИ провежда церемония в БТА – София за връчване на награди за принос в областта на достъпа до информация, както и анти-награди за лоши практики от страна на институциите.

Историята на празника, информация за миналите церемонии може да видите на специалната страница: http://www.righttoknowday.net/.

Номинациите са в шест категории и са силно средство за популяризиране на случаи на граждани, НПО и журналисти, в които са търсили информация от голяма обществена значимост, допринесли са за промяна в средата и/или политиките на национално и местно ниво. Така се окуражават и вдъхновяват търсещите достъп до информация. За отбелязване е, че от Ловеч няколко пъти са награждавани с грамоти Павлин Иванов и Данчо Заверджиев.

През 2013.  градът ни беше абсолютен рекордьор  с четири номинации и две грамоти за принос в областта на свободата на информация.

За гражданин, който най-активно е използвал правото си на информация, бе отличен Данчо Заверджиев (за втори път), а за активна журналистика Павлин Иванов  от сайта lovechtoday.eu. (Виж снимката).

Номинациите сочат добрите практики и модели, създадени от институциите, за да улеснят достъпа до информация за граждани и увеличат прозрачността и отчетността си. Анти-наградите пък имат порицателен и дисциплиниращ ефект.

Мотивираните номинации могат да се изпращат както до координаторите на ПДИ (за Ловеч до Цветан Тодоров  – ceco.t@abv.bg), както и до ПДИ.

Електронната форма за подаване на номинации, с критериите към всяка категория, са публикувани на страницата: http://www.righttoknowday.net/nominations/2015/. Срокът за подаване е 13 септември 2015, но предложенията се публикуват своевременно.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.