Цветан Цветанов бе на света литургия в църквата „Свети пророк Илия“ в Пресяка

DSCI4968Председателят на централния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов бе днес, 25 юли, на празничната света литургия в новоизградения храм „Свети пророк Илия“ в ловешкото село Пресяка, за който ГЕРБ дари 1000 лв. от субсидията си.
Света литургия отслужи ловчански митрополит Гавриил.
Църквата в с. Пресяка е осветена през януари 1942 година. През зимата на 2000 година покривът се е самосрутил, а постепенно сградата напълно се е разрушила. На 15 октомври 2008 година е положен основен камък на строежа на новия храм на мястото на стария. Основни организатори по изграждането са свещеник Петър Илев и „Агромехсервиз” ООД с управител Цанко Цанков и технически ръководител на обекта Петър Иванов.
Средства са осигурени от Комисията по бедствия и аварии и Дирекция “Вероизповедания” към Министерския съвет, „Агромехсервиз” и частни дарители, сред които и народният представител Корнелия Маринова.
От субсидията е закупен огромен полилей за светата обител, а Николай Нанков като областен управител е издействал 5 тона цимент, дарени от „Златна Панега Цимент” за строежа на храма.
Изработката на дърворезбования иконостас, реставрацията на иконите и стенописите са на Димчо Димитров.
Цветанов, който бе придружен от областният координатор Николай Нанков и народните представители Корнелия Маринова и Антон Долапчиев, както и членове и симпатизанти на ГЕРБ, запали свещичка и пожела на жителите на селото здраве и вяра, „защото най-важното е да съумеем да съхраним християнските ценности“.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.