Как във Врабево картините превзеха плевните

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Картините превзеха плевните! В петък, събота и неделя в троянското село Врабево има интересна изложба, наречена „Дълбок дол гостува на Врабево“ + екстри от Великотърновско. Галерията „Дворът“ е всъщност двата двора и плевните на летните къщи на проф. Аксиния Джурова и проф. Владимир Игнатовски. Те са инициатори на четвъртата поредна среща на техни приятели-творци.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Проф. Аксиния Джурова представи експертно и сладкодумно гостуващите автори. Тя подчерта ролята и функция на „плевнята“ в селския космос – там е храната на животните и хората, там се събират важните за труда оръдия, там се ражда любов и деца, защото там е най-скришното място в една селска къща. Впрочем, и аз като дете точно там се криех, когато „бягах от къщи“. После пък баща ми там плетеше кошове за някоя съседска булка, докато не го залови майка ми.

Днес плевнята в този арт-вариант е друга – изчистено пространство за изкуство, с особена светлина и мекота. Селският двор също такова пространстство – се бели стени и дебели сенки.

Тази година от Дълбок дол бяха представени Веско Велев, Цветан Донковски и Нина Донковска. Творци със собствен стил и отношение към миналото и красивото. За отбелязване е, че Веско Велев няколко години организираше „опън студио“ в Дълбок дол с подобен формат е ефект .

Виж

https://nglas.wordpress.com/2013/05/24/%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B8/

Експонирани са и „острите“ картини на Милко Божков, забележителни скулптури на Маргарита Пуева ( награда „Хенри Мур”) и творби на Кънчо Кънев.

Поздравления поднесоха кметът на Троян Донка Михайлова и кметовете на Врабево и Дълбок дол – Радион Стратев и Дилян Дамянов. Такива изложби ни карат да усещаме, че сме истински живи, каза Донка Михайлова.

Гости на „Дворът” бяха и Цвятко и Спас Дочеви, Ирена Дочева, Владимир Златков, Цветан Колев. Пристигнаха хора от София, Варна, Русе, Гоце Делчев, Ловеч, Троян, Велико Търново.

Сега големият проблем на организатори е след Дълбок дол – накъде? Кое ще е следващото троянско село с художници от този ранг? Или ще търсим по-далеко?

Цветан С. Тодоров

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s