„Стъпките“ на Иван Янев и Яница-Мария (баща и дъщеря) в обща изложба в Троян

11720594_1016669408356798_728832630_n

„Стъпки” се нарича общата изложба на Иван Янев и Яница-Мария и това е най-доброто, което един баща-художник може да предложи на дъщеря си в сферата на изкуството. В четвъртък (23 юли) в галерия „Серяковата къща” в Троян се открива изложбата, която предлага живопис и скулптура, дело на художника Иван Янев и дъщеричката му Яница-Мария Янева, която след броени дни навършва 7 години.
11733323_1015870855103320_1888771048_n

Иван Янев е роден в Кърджали и живее в София, но е тясно свързан с Троянския край – има ателие в с. Врабево, откъдето родом е неговата майка. Завършил е Художествената гимназия по приложни изкуства в Трявна и Художествената академия в София, специалност дърворезба. Работи основно в сферата живописта, скулптурата и дървопластиката. Миналата година спечели първа награда за рисунка на Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово – с портрет на мъдреца Радой Ралин.
Автор е на проекта за иконостас на църквата на отец Боян Саръев в Кърджали, за реализацията на който бе сформиран инициативен комитет и върви дарителска кампания. Автор е и на проект за паметник на патриарх Максим в Орешак, който ще бъде показан на изложбата. Творби на Иван Янев са притежание на частни колекции и галерии в България, Швейцария, Швеция, Германия, Англия, САЩ, Япония.
Яница-Мария е родена на 1 август 2008 г. в София. Тя е постоянно в ателието на баща си, наблюдава го как работи и също много обича да рисува. А понякога творбите й са тъй абстрактно-модерни и неподправени, че участието на невръстната художничка в съвместната изложба „Стъпки” е лесно обяснимо и логично.
По информация на галерия „Серяковата къща” – Троян

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.