Бдение в Троянския манастир пред иконата на Пресвета Богородица Троеручица

trojanski7

Всенощно бдение ще бъде извършено в Троянския манастир пред образа на Пресвета Богородица Троеручица, съобщи игуменът на светата обител Велички епископ Сионий. На 12 юли Българската православна църква почита един от чудотворните образи на Божията майка – Пресвета Богородица Троеручица.

В Троянския манастир се съхранява първото чудотворно копие на Богородичната икона. По повод празника тази вечер от 20.30 часа в манастирския храм „Успение Богородично“ ще започне всенощно бдение, което ще продължи до сутринта, когато в 9.00 часа ще бъде отслужена Света литургия. В бдението ще участват братята от манастира, монаси, свещеници, духовни лица, приятели на светата обител и от други места.
Службата се извършва по традицията на Йерусалимския типик, на Света гора и е нещо характерно за православния свят преди големи манастирски и храмови празници, добави игуменът.
Иконата е била нарисувана в Света гора още през 16 век и е била предназначена за български град на територията на днешна Румъния. Била е пренесена от монасите, направили копието в Хилендарския манастир, до Троянската света обител. „По чудесен начин самата икона е предпочела да остане тук в дебрите на Балкана, за да благославя и освещава народа на този край и поклонниците в светата обител“, разказа още дядо Сионий.
По думите му в исторически план иконата е извършила много чудеса, най-вече на изцеление.(БТА)

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.