Държавата преди мислеше, че информацията си е само нейна, не и гражданите. Днес отбелязваме 15 години ЗДОИ!

gergana

Преди 15 години държавата мислеше, че информацията, която създава, принадлежи само на нея, но вече не е така, изтъкна при откриването на днешната  пресконференция  в БТА  д-р Гергана Жулева (на снимката) от фондация Програма Достъп до Информация (ПДИ). Срещата с журналисти бе по повод 15-годишнината от приемането на Закона за достъп до обществена информация.

Българският обществен живот не минава без ЗДОИ. Въпреки  несгодите и упорство на управлението, смятам, че журналистите, гражданите, неправителствените организации постигнаха много по отношение на прозрачността, счита адвокат Александър Кашъмов. В институциите у нас годишно постъпват между 10 000 и 12 000 искания за достъп до информация, разказа още ръководителят на правния екип на неправителствената организация. Около 8000 от тези искания са от граждани, а на второ място по брой подадени заявления са журналистите. Когато има отказ от страна на институциите, хората обжалват в съда и в над половината случаи отказите се отменят.

Както и друг път сме отбелязвали, Ловеч има свой принос в достъпа до информация и по-голямата прозрачност на управлението.

Съдебната практика си остава ахилесова пета, когато говорим за достъпа, защото при достъпа до информация ние имаме нужда от бърз достъп. Колкото и да е бърза практиката, едно дело на 2 инстанции – Административен съд и Върховен административен съд – обикновено коства време от година, година и половина. Въпреки че за съдебен процес това е кратък период, когато става дума за важна информация, периодът не е никак кратък, заяви Кашъмов и припомни отказа за предоставяне на информация за проекта „Южен поток“.

Кратък преглед на историята на прилагането на ЗДОИ бе направен по време на срещата. Кои са промените в законодателството, как се развива търсенето на обществена информация и каква е съдебната практика по ЗДОИ за последните 15 години – това са другите засегнати въпроси.

Участваха  Гергана Жулева – изпълнителен директор на ПДИ, Александър Кашъмов – ръководител на правния екип на ПДИ, Дарина Палова – адвокат в правния екип на ПДИ, Кирил Терзийски – адвокат в правния екип на ПДИ.

Цветан Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.