Върви ли БДЖ по гръцки релси надолу? След съдебни дела един важен договор е достъпен

bdz

След 2 години и 3 съдебни инстанции договорът на държавата с „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД за осигуряването на превоз на пътници е вече достояние на гражданите, съобщи бюлетинът на ПДИ.
Критият от държавните юристи дълго време договор е основание за изливане на големи бюджетни средства в касата на единствения доставчик на тази услуга, пише юристът от ПДИ Кирил Терзийски.


Първите читатели на документа обаче били смутени от някои свои изводи. Например неадекватният размер на глобите за неизпълнение на задълженията за иновации от страна на БДЖ. Това води до пълна липса на мотивация за БДЖ да въвежда иновации, защото по-лесно е да се плащат смешните глоби.
Още – броят на пътниците по никакъв начин не се отразява на плащанията от държавния бюджет към БДЖ. Пълни или празни влакове, парите текат.
Това поразително напомня практиката в Гърция. Последните разкрития около тяхната криза направо тревожат. Например държавните железници в южната ни съседка до 2010 г. имат разходи 700 млн. евро годишно, в т.ч. 400 млн. евро за заплати. Приходите обаче са само 100 млн. евро. Машинистите там не само получавали 7000 евро месечно, но вземали бонус над 300 евро на месец „за миене на ръце“. Та вървим ли и ние по този път, се пита с основание всеки трезво мислещ човек.
Виж целия материал тук
http://www.aip-bg.org/publications/Бюлетин/Нека_бъде_Светлина/101208/1000098976/

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.