Възпоменателно тържество за Георги Черкелов ще има на 12 юли в Ъглен

4erkela 2

Кметството в село Ъглен , община Луковит, и местното Народно читалище „Отец Паисий 1926 г.” организират на 12 юли 2015 г. (неделя) възпоменателно тържество по повод 85-годишнината от рождението на изтъкнатия актьор Георги Черкелов. Това съобщи писателят Йото Пацов.


В 10 часа ще бъде отслужена Света литургия в местния храм „ Св. Архангел Михаил”, а в 11 часа в читалищния салон ще започне концерт на Ансамбъл „Българе”.
„Георги Черкелов бе от хората, благословени да напълнят живота ни със смисъл, ведрост и спокойствие. Той имаше не само дарбата на велик актьор, но и мисията да ни преведе през бързеите на ежедневието към бреговете на вечните истини. Той беше житейски и творчески мъдър, с щедро чувство за хумор, с любовна неумора и приятелска вярност, с верен усет за родолюбие, красота и почтеност,” допълни Йото Пацов.
Самият Георги Черкелов (1930-2012) за 50 години е създал над 100 роли в театъра и около 70 роли в киното, а добива широка популярност с ролята си на Богдан Велински от сериала „На всеки километър“, където играе събирателен образ на Никола Гешев .
Снимал се е и при своя син Иван Черкелов в „Търкалящи се камъни (1995) и „Обърната елха“ (2006), като в последния филм игра Сократ (на снимката горе).

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.