Младежи обсъждаха европейската солидарност и отношението към бежанците

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Кой от вас е дарявал 1 лев с есемес и имате ли идея къде да инвестирате 1 млн. евро, ако сте еврокомисар? С тези въпроси започна дискусията между учениците в сряда в ловешката библиотека, като основните теми бяха европейската солидарност с развиващите се страни и отношението ни към бежанците. Разговорът беше организиран по подобие на известното телевизионно предаване „Референдум” – с участници и публика.

Събитието бе открито от Ралица Попова от ловешкото сдружение „Знание”. Антоанета Янкабакова от сдружение ИМКА – Габрово пък разказа за посещението си в африканската държава Бурунди – третата най-бедна страна в света. Там на сто ученика се пада един учител, а понякога човешкият живот може да струва само 0,30 лв. – колкото струва един тест за малария.

Най-гореща е темата за отношението към бежанците. „Мен не ме е срам да изляза с бежанец“ – сподели едно момче от публиката. Самият израз обаче подсказва известна вътрешна съпротива и осъзната позиция.

Друг участник повдигна въпроса нормално ли е за един бежанец в България да се отделят по 500 лв. на месец, а някои пенсионери да живеят с по 200 лв.

По време на дискусията бяха прожектирани два кратки филма за Бурунди, беше проведена анкета с публиката с въпроса трябва ли ЕС да подкрепя развиващите се страни. Голямата част отговориха положително.

Срещата по проект „8 цели, ние действаме“, който популяризира дейностите и постиженията на „Целите на хилядолетието“ (Millennium Development Goals). Организатори бяха Европейският информационен център “Европа директно” – Габрово, сдружение „Знание” – Ловеч и Сдружение „ИМКА – Габрово“. В регионалната младежка дискусия на тема „Европейска година за развитие” участваха ученици от Ловеч и Габрово.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.