Енциклопедия на селския свят е скрита „Под акациевата гора“ на Стефан Димитров

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Стефан Димитров

Чистосърдечно, откровено и завладяващо разказва за своето родно село Прелом авторът Стефан Димитров (83 г.) в новата си книга „Под акациевата гора“. Маскирана като „Селищен очерк за Долен бивол, Василево и днешното Прелом“, книгата е сериозен краеведски труд, на който мнозина автори и селища могат да завидят.

На практика това е своеобразна енциклопедия на селския свят, съдържа пълен регистър на географските, битовите, духовните и социо-историческите дадености, снабдена е със снимки и графики. Освен това – съдържа стопански и  финансов анализ на процесите и статистиката, направен от човек, който си разбира от работата. И още – това е дълбоко развълнуван разказ на един стопански ръководител, който години наред е изграждал една социална система, която после е рухнала пред очите му. Зададени са множество въпроси, които надхвърлят жанровата схема на краеведството. Точно това прави книгата изключителен документ, снимка на реалността в нейните духовни измерения.  В приложението има и местен хумор, и авторски творби, но без да утежняват читателя.

За тази скрупульозна подреденост добър сътрудник му е бил редакторът Кольо Станчевски, както и графичният дизайнер Георги Николов (за жалост,  това негова последна книга поради скоропостижната му кончина.)

В момента Стефан Димитров хвърля сили в нова книга, този път за работата му в АПК – Угърчин, където „имаше много свестни хора, направили чудеса“. Пожелаваме му успех.

Цветан Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.