Ловешкият случай „Ангел на прелеза“ влезе в доклад на ПДИ за 2014 година

ПДИ

Ловешки случай влезе в публикувания миналата седмица отчет „Състоянието на достъпа до информация в България 2014“ на ПДИ.

В годишния доклад, наред с други случаи от страната,  е отделено място и на станалия известен „Ангел на прелеза“, който се следи от НГ. Поради инцидента на жп-линията с Ангел Георгиев, чрез ЗДИ бе поискана информация от НК „Железопътна инфраструктура“ за произшествията (11 на брой) на жп-прелези в областта. И в момента десетки хора, живеещи зад линията, продължават да я пресичат с риск за живота, защото няма откъде на минат.

Годишният документ съдържа оценка на проекта за закон за изменение  и допълнение на ЗДОИ от гледна точка на опита на фондацията, анализ на резултатите от одита на интернет страниците на 544 институции, систематизация и анализ на случаите и на съдебната практика

През 2014 г. най-често търсят информация гражданите (214 пъти), следват журналистите (77) и НПО (56). Най-малко са заявленията, подадени от хора от бизнеса (13). Докладът се по проект „Граждански център в подкрепа на прозрачността в обществения живот”, подкрепен от Фондация „Америка за България“. Достъпен е в електронна форма на http://store.aip-bg.org//publications/ann_rep_bg/report2014.pdf.

Навършват се 15 години от приемането на Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ), като през това време той успя да се утвърди като важен социален инструмент. (НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.