Председателят на ловешката лекарска колегия подава оставка заради случая с починалото бебе на жена,

teteven bolnica

 

Председателят на ловешката лекарска колегия подава оставка заради случая с починалото бебе на жена, родила в Тетевенската болница, съобщи БНР. Причината за оставката му е решението на Етичната комисия към колегията, че водилата раждането д-р Нина Байчева е действала професионално.

Според доклад на агенция „Медицински одит“ в случая са открити серия нарушения. Централната етична комисия на Лекарския съюз обаче също не може да вземе мерки и е възможно д-р Байчева да не понесе санкция.

Ловешката лекарска колегия не намира основание да накаже доктор Нина Байчева заради починалото при раждане през април новородено. Това разказа пред „Хоризонт“ председателят на Колегията доктор Радослав Иванов:

Като председател поне аз трябва да поема отговорност и подавам молбата си за оставка. След като никой друг не я поема, аз искам да я поема, тъй като смятам, мое лично убеждение е, че има нарушения и тези взаимоотношения, които демонстрира докторката, която е водила раждането, противоречат на доста точки от Кодекса по професионална етика и би трябвало да има и наказания.

Централната етична комисия на БЛС също не може да отнема лекарски права, дори при констатирано нарушение, коментира председателят й доктор Петко Загорчев: За съжаление съгласно закона не са дадени никакви правомощия на Централната етична комисия, освен да се произнесе по казуса.

Доктор Загорчев допълни, че Лекарският съюз ще изиска от здравното ведомство докладите за всички проверки в родилни отделения, направени през изминалия месец. Според него, става дума за системен проблем, което създава условия и за други подобни инциденти.

 

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.