Ути Бъчваров – и хайдутин, и главен готвач край Априлци

Възстановка Априлци 24.05.2015 Ути Бъчваров 009Априлци ,Курбан Вълев и Възстановка Възстание - 24.05.2015 187Телевизионният водещ Ути Бъчваров беше хайдутин (на снимката най-вдясно) и главен готвач край гигантски специално изработен казан за курбан чорба. Това видяха в неделя участниците и зрителите на историческата възстановка в  Априлци в местността Черния паметник.

Пред многобройната публика за пореден път оживяха епохални моменти от Априлското въстание. Само девет дни е просъществувала  Новоселската република от 1876 г., но въстанието се превръща в мярка за нравственост за всички, които по-сетне остават в българската история, припомниха участниците.

Организатор на възстановката беше “34-ти пехотен Троянски полк” – регионален клуб към Национално дружество “Традиция”. Много от участниците бяха от Ловеч и Плевен. Общо участваха над 250  представители на регионалните клубове на „Традиция” от цялата страна.

Априлци ,Курбан Вълев и Възстановка Възстание - 24.05.2015 183

Ути Бъчваров се превъплъти в истинска историческа личност от онези времена –  това е известен жител на Априлци, който заклал цялото си стадо, за да нахрани четниците.

След битката за всички присъстващи Ути сервира курбан чорба приготвена в огромен казан. Спектакълът ще се излъчи скоро в предаването му по БНТ 1.

Снимки Красимир Пейчовски

Априлци ,Курбан Вълев и Възстановка Възстание - 24.05.2015 129

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.