Претоплят старата манджа за обединение между Литекс и ЦСКА, ражда се „ЦСКА 23“?!

grisha_ganchev_1

Претопляне на старата манджа за обединение между Литекс и ЦСКА се оказа най-очаквата футболната новина на годината в България. Идеята битува най-малко от петнадесет години, но сега действително изглежда по-реална.

Собственикът на ловешкия клуб Гриша Ганчев не отрече пред в. „Труд“, че е готов за евентуално сливане на двата клуба.

„Ако държавата не е против, всичко ще се случи много, много бързо“, каза само едно изречение по темата бизнесменът.

Моделът на трансформацията минава през излизане на Литекс от „А“ група, като клубът ще запази само своята академия за таланти, която е №1 в страната. Името на ловешкия отбор ще се промени на „ЦСКА 23“, например, след което „червените“ феновете ще трябва да го припознаят. Това е като първа стъпка. Впоследствие и седалището ще се премести на нов адрес – „Българска армия“.

При такъв развой на събитията няма значение какво планират собствениците на ПФК ЦСКА АД и какво ще стане с тяхното дружество. В случая Литекс се жертва за ЦСКА. Така желанието на „червените“ запалянковци да имат Гриша Ганчев за собственик на любимия им клуб може да се случи след близо 15 години и от пети опит.

Тази формула с обединението на двата отбора беше актуална и преди 3 години, и преди 2 години, когато на серия от срещи се оформи дори нова управа. Ганчев – собственик, Христо Стоичков – президент, Стойчо Младенов – треньор, Стойчо Стоилов – технически директор. Плюс 4 мощни спонсора, влизащи и като акционери. Но през 2012-а тогавашните собственици от „Титан“ се отказаха в последния момент заради… „нареждане отгоре“. Това обяснение стигна тогава до Христо Стоичков и останалите фактори от „новия ред“.

Вероятно затова сега се чака зелена светлина от държавата, въпреки че формално сливането може да се извърши и без благословията на правителството.

Фенове на ЦСКА от месец обсаждат офиса на Литекс в София с призив за обединение.

Прави се организация и за среща с премиера Бойко Борисов. И ако отговорът е „Да“, още в неделя на мача ЦСКА – Литекс обединението може да стартира с одобрение на „червената“ публика на „Българска армия“.

Актуално е дори новите „червени“ да играят в Европа с квотата на Литекс, който има лиценз. Телефонни разговори с УЕФА са потвърдили, че няма забрана Литекс да си смени името. Освен всичко стадионът в Ловеч вече е заявен за мачове от Лига Европа и там като домакин може още през юли да играе… „ЦСКА 23“, пише Гонг.бг.
За да сме максимално коректни, държим да отбележим, че на този етап всичко е в съвсем начален стадий и шансовете за успех едва ли надхвърлят и 50%, уточнява обаче сайтът Спортал.бг.

„Нашите източници твърдят, че със сложния казус са натоварени да се занимават хора от най-близкото обкръжение до боса на оранжевите Гриша Ганчев. За целта ще се потърси мнението на десетки юристи и съдии, за да няма съмнение в законността на деянията. Според редица специалисти в тази област подобно преобразуване е доста сложно изпълнимо, но все пак има вратичка, по която то да бъде доведено до успех.
Според този план Гриша Ганчев и неговите партньори – не е изключено това да са Петър Манджуков и Юлиян Инджов, трябва да се сдобият и с емблемата на ЦСКА. Тя от своя страна е запорирана от НАП срещу сумата от 3 млн. лева. Червените пък ще играят в „А“ група, а при по-бързо развитие на нещата и в Европа, с лиценза на Литекс.“

Не се знае обаче каква точно ще е реакцията на ловешките фенове. Макар и немногобройни, едва ли ще се зарадват. В общата картина на упадък на Ловеч това сливане, ако стане, ще е със знака на поредния удар срещу славата на града.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.