Васил Колев: Трябва да се чете. Трябва да се мисли

vasil kolev„Трябва да се чете. Трябва да се мисли. За просветените българи поп Кръстю не е предател, а всеотдаен радетел за освобождението ни от духовен, политически и социален гнет; забележителна личност, съчетаваща в себе си висок интелект, почтеност и морал.“.

Това пише в отворено писмо до председателя на Общинския съвет в Ловеч Васил Колев, председател на Фондация „Граждани срещу насилието”. Копие от писмото е изпратено до общинските съветници и до редакцията.

Ето пълният текст:

С писмо с вх. № Р – Ф-9/22.04.2013 г. внесох от името на Регионален исторически музей – Ловеч, Църковно настоятелство при храм „Успение Богородично” – Ловеч, Фондация „Граждани срещу насилието” и Културно общество „Поп Кръстю” – Ловеч предложение до Общински съвет – Ловеч и до Кмета на Община Ловеч площадът пред градската художествена галерия в кв. „Вароша” да бъде именуван на поп Кръстю.

Становището на кмета г-н Минчо Казанджиев, внесено в Общинския съвет, е площадът в кв. „Вароша” да се именува „Свещеноиконом Кръстю Никифоров”. Мотивите му за това са: „Тази година се навършват 175 години от рождението на свещеника. Достойно и неоспоримо остава на времето мястото на свещеноиконом Кръстю Никифоров в духовния живот на гр. Ловеч като народен будител и поборник за църковна и национална свобода.

С писмо вх.№ Р-Ф-9-5/20.06.2013 г. кварталният съвет при кв. „Вароша” изразява своето мнение, подкрепящо становището на общинската администрация.

С писмо вх.№ Р-Ф-9-6/01.07.2013 г. Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил прави предложение площадът в кв. „Вароша” да бъде именуван „Отец Кръстю Никифоров” или  „Свещеноиконом Кръстю Никифоров”.

С писмо вх.№ Р-Ф-9-7/09.07.2013 г. Регионален исторически музей – Ловеч предоставя своето експертно становище. Анализът на историческите факти води до заключението – площадът пред Художествената галерия с основание може да се именува „Свещеноиконом Кръстю Никифоров”.

От протокол № 32/25.07.2013 г. на Общинския съвет е видно, че общинските съветници отказват да разгледат и приемат внесеното от кмета предложение. На заседанието В. Янкова казва: „Първото ми предложение е относно отпадане на т. 34. Ще изкажа само един мотив. Тъй като тази личност поп Кръстьо има твърде голям значителен принос за развитието на историята на България, че след обсъждането на национално ниво и компетентното становище на историците би допринесло до по-конкретно и по-точно решаване на това какво да се полага в този случай и в тази годишнина.”

За сведение на В. Янкова и на подкрепилите мнението й, още през 2006 г. Българска национална телевизия финансира създаването на документален филм за поп Кръстю със заглавие „Черна легенда”, излъчен по Канал 1 и сателитен канал „България”. На 22 ноември 2006 г. в гр. София се проведе национална научна конференция, посветена на поп Кръстю. В нея, с доклади и изказвания, участват видни историци, литератори и интелектуалци – представители на БАН, университети и национални музеи (по азбучен ред): Васил Балевски, проф. Георги Бакалов, Евтим Танчев, доц. Иван Петев, Катя Зографова, Константин Еленков, акад. Константин Косев, Марин Георгиев, доц. Марин Кадиев, проф. Милена Цанева, доц. Пламен Дойнов, д-р Светлана Русинова, проф. Стефан Дойнов, проф. Стоян Михайлов, Теодор Тончев, ст.н.с. д-р Христо Темелски.

 

Присъстват вицепрезидентът на Р. България Тодор Кавалджиев, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Русенски митрополит Неофит (Български патриарх от 2012 г.) и Врачански митрополит Калиник. Материалите от конференцията са публикувани в специален сборник със заглавие „Поп Кръстю – живот и дейност”, който се намира и в Регионална библиотека – Ловеч.

Трябва да се чете. Трябва да се мисли. За просветените българи поп Кръстю не е предател, а всеотдаен радетел за освобождението ни от духовен, политически и социален гнет; забележителна личност, съчетаваща в себе си висок интелект, почтеност и морал.

 

Госпожи и господа съветници,

 

Преди две години вие:

не чухте гласа на гражданите от кв. „Вароша”, които подкрепиха становището на кмета;

не уважихте духовния ни пастир и отскоро почетен гражданин на гр. Ловеч – Ловчански митрополит Гавриил, който два пъти, през 2003 г. и 2013 г., писмено изрази своето искане площадът пред художествената галерия да носи името на свещеноиконом Кръстю Никифоров;

не зачетохте научната компетентност на Регионален исторически музей – Ловеч, който е един от вносителите на предложението площадът в кв. „Вароша” да носи името на свещеноиконом Кръстю Никифоров.

Вече две години отлежава гласуването на становището на кмета г-н Минчо Казанджиев площадът пред градската художествена галерия в Ловеч да се казва „Свещеноиконом Кръстю Никифоров”.

Това, което правите, не е добре. Или както казва поп Кръстю в мигове на тревога:

„Ако наистина има Създател Бог, който да иска ответ за делата на света; ако наистина има вяра, която да иска точно изпълнение; ако наистина без това, както ни учи Писанието, ние не можем да получим улегкчение на душите си и вечно блаженство, аз с голям ужас ще извикам: Изгубени сме!!! Изгубени сме!”

  1.                              05. 2015 г.

Председател на Фондация „Граждани срещу насилието”

Васил Колев

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.