Троянецът Минко Акимов с открито писмо обяснява как е станал част от ДС

Minko_Akimov

Преди месец се появи информация, която цитира решение на Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на българските граждани към Държавна сигурност (ДС). Тази информация обявяваше принадлежността на Минко Акимов към ДС – нещо, което никога не е била тайна. Чувствам се задължен пред гражданите и колегите си да кажа за какво става дума.
Служил съм по Закона за МВР 38 години – 19 години преди 10.11.1989 г. и 19 години след това. Не се срамувам за нито един ден от службата си като български офицер в МВР и Министерството на правосъдието – работил съм съзнателно и активно в борбата срещу престъпността, охраната на обществения ред и безопасността на движението.
Така наречената Комисия по досиетата, съгласно закона, обявява 3 категории граждани:
1. оперативно работници, дознатели и следователи в ДС;
2. нещатни служители на ДС;
3. агенти и съдържатели на явочни квартири.

Никога не съм бил в тези 3 категории.
По силата на административната реформа в края на 80-те години бяха създадени големите области. Ловешка област обедини в едно Ловешка, Габровска, Плевенска Великотърновска области. Настъпи промяна и в структурата на МВР. Дотогава служителите от ДС бяха I-ва категория, а ние от милицията II-ра категория труд, съответно и Общинско управление – Троян беше II-ра категория.
С тази промяна Общинските управления в окръжните градове и някои по-големи такива, като Троян, Севлиево, Горна Оряховица, от нашата област ставаха I-ра категория, т.е по ДС. Това не промени нищо друго, освен че началниците, в т.ч. и аз, станахме по ДС чисто административно. Моята заповед е от м. декември 1988 г., т.е. 11 месеца преди 10 ноември.
Но ние никога не сме имали достъп до дейността на ДС – методически оперативните работници по ДС се ръководеха от отдела в Ловеч.
Никога не съм водил агентура и оперативни дела на обекти по ДС.
Като административен ръководител, при всяка промяна в длъжността следваше обучение. В България школи за длъжностите от началник отдели нагоре не е имало. Изпращаха ни по съответните линии на работа в Москва, Киев, Харков, Ленинград и др.
През м. март 1989 г. 10 началници на районни управления бяхме изпратени на подготовка в школата на КГБ, където изучавахме ръководството на структурите по сигурността в държавата. Това беше годината на перестройката в Русия и лекторите говореха открито за слабостите на системата и нуждата от промяна – нещо, за което в България почти не се говореше. В тази връзка колегите се шегуваха, че ни готвят за перестройчци.
Това не е единственият курс за подготовка, на който съм бил. През 1983 г. се обучавах в курс за началници на районни управления във висшата школа на МВД – СССР, Киев, а през 1993 г. завърших курс за висши ръководни служители по овладяване на кризи във Форинт-офис, Вашингтон, където лектори ни бяха генерали от ФБР, ЦРУ и Морската пехота.
Нима някой допуска, че ако съм имал нещо съмнително или лошо в кадрово досие, щях да бъда изпратен в САЩ, че щях да остана на ръководна работа в МВР още 19 години след 10-ти ноември, че през всичките тези години щях да имам достъп до класифицирана информация с ниво на достъп „строго секретно от особена важност“. При всяко преназначаване и подновяване на нивото на достъп, в т.ч. и като кмет, кадровото ми дело е проверявано.
Искам да кажа тези неща, защото мълчах твърде дълго. Изтърпях поредица от хули в една троянска медия, които бяха платени от кръгове на БСП и ДПС и не без намесата на мои „приятели“ от ГЕРБ.
Целта беше да няма силна фигура в ГЕРБ Троян. Дали успяха, показаха изборите миналата година, ще покажат и тази година. За успокоение на тези хора (те са няколко човека) ще кажа, че нямам никакво намерение да се кандидатирам за кмет на общината.
Но ГЕРБ ще излъчи своя достоен кандидат за кмет и аз ще работя за неговата победа на изборите през есента.
Завършвам отново с това, че никога не съм работил с агентура и оперативни дела на ДС.
(от сайта nfotroyan.eu)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.