Роман за гражданските протести през 2013 година пише Владимир Зарев

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Роман за гражданските протести срещу правителството на Орешарски през 2013 година пише в момента големият наш писател Владимир Зарев, съобщи самият той на среща в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ – Ловеч, станала  на 22 април 2015 г. Романът ще се нарича „Орлов мост“.
Самият аз не съм участвал в протестите, но имах многократни срещи с младежите, давал съм им съвети, сподели Зарев. Той е един от най-големите съвременни български белетристи с обемно творчество от шестнадесет книги, десет от които са романи. Между тях са трилогията „Битието”, „Изходът”, „Изборът”, романите „Хрътката”, „Хрътката срещу Хрътката”, „Лето 1850”, „Поп Богомил и съвършенството на страха”, „Разруха”, „Светове”.
През 2013 г. ТВ7 пуска сериала „Дървото на живота“, екранизация по романа „Битието“. В момента режисьорът Петър Попзлатев екранизира „Разруха“.
Неговите творби са изключително популярни в Германия, където се преиздават.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Превеждан е още в Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция. Романите „Хрътката” и „Хрътката срещу Хрътката” излизат в бившия Съветски съюз в 200 000 тираж, а романът му „Денят на нетърпението” е отпечатан в „Роман газета” в 1 300 000 тираж.
През 2006 г. романът „Разруха” на Владимир Зарев е преведен в Германия и издаден от “Кипенхойер и Вич”, и по мнение на радио „Дойче Веле” е най-успешната българска книга, излизала някога на немски език. Във Франкфуртер Алгемайне цайтунт „Разруха” е наречен „романът на промяната в цяла Източна Европа”, а авторът – “българският Балзак”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Владимир Зарев е роден на 05.10.1947 г. в София. Завършил е българска филология в СУ „Климент Охридски”. От 1973 г. работи в списание „Съвременник” като редактор, завеждащ отдел преводна литература, зам.главен редактор. Понастоящем е главен редактор на списанието.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.