Първият български космонавт Георги Иванов: Усещам и вярвам, че Бог е някъде там…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Не срещнах Исус, но вярвам, че е някъде там, твърди ловчалията и първи български космонавт Георги Иванов на Великден пред сайта Offnews.bg. Ето какво по-точно казва. На въпроса срещнал ли е в небето Бог, той отговаря:
„Първо да уточня, че небето не е космос, както и космосът не е просто небе. Това са неща извън всяка човешка фантазия. Конкретно – не, не съм срещал нито Исус, нито извънземни. Но усещам и вярвам, че Бог е някъде там. Може би …“
„Истинската безтегловност обаче не е страшна сама по себе си. Защото означава сам да полетиш в собствения си личен полет… Стига да имаш тази смелост!“, казва още днес генералът.
Георги Иванов излетя през1979 г, а после бе посрещнат в Ловеч като герой. На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“, с международен екипаж командир на полета Николай Рукавишников и космонавт-изследовател Георги Иванов.
Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“: сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. Скачването се оказва невъзможно, макар че част от социалистическата преса го обяви за факт. През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минута.
Спускаемият апарат на „Союз-33“ се съхранява в Музея на авиацията в авиобаза „Крумово“ край Пловдив, след като бе изхвърлен от Ловеч – голямо недоразумение на първите демократични управници.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.