Великденски празник на козунака спретнаха в троянското село Орешак

oreshak 2

Великденски празник на козунака спретнаха в троянското село Орешак, съобщи сайтът балкана.еу. Троянци и гости на манастира се насладиха насита на типично българска атмосфера – като се започне от кухнята, която отново е поверена на механа „Кайзера“, та до гигансткия козунак. Отделно в Троянския манастир се провеждаха великденските служби.
Български песни ехтяха от естрадата на Националното изложение. Пяха Вергиния Борисова и Атанаска Иванова, а самодейци от читалището във Врабево изпълниха сюитата „Засвирили са Дойне дор три гайди, дор три кавала“ – компилация от песни на Борис Машалов, придружени с танци. Танцьорите от „Здравец“ и духова музика „Заедно“ повдигнаха още повече градуса на веселие след хапването на рекордно големия козунак – все още топъл, дело на майсторите от „Хлебопроизводство и сладкарство“ – Троян.
Изпълнителният директор Стаменка Дамянова и кметът на Троян Донка Михайлова поздравиха всички посетители с празника. Директорът на НИЗХИ – Орешак, Иван Чакъров сподели, че събитието е продължение на нашата българска традиция. Със задоволство подчерта, че това е заслуга и на игумена на Троянския манастир, с когото се допълват и сътрудничат в тази насока.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.