Как да се завърнем към базовите закони и ценности на спорта и бизнеса у нас? – анализ на Боян Атанасов

00453408

Не крия, че ехидно злорадствам (казвах ли ви?), усмихвам се безпричинно за околните и настроението ми гони височината на самолета на „Джърмануингс“ преди рязкото снижаване и злополуката. Защо? ЦСКА и Левски нямат да вземат лиценз за България, камо ли за евротурнири,и са пред фалит!
Един по принцип добър закон, който задължи футболните клубове да станат акционерни дружества (че по едно време имаше „мажоритари“ с една сергия на Женския пазар), се изроди в родината ни (както всичко). Защо?
Защото парите- откраднати от всички нас и дадени на назначените от Андрей Карлович „милионери“- бяха в комунистите, комсомолците (като Лупи и Батков), агентите на ДС, толерираните „мутри“ (наказателни отряди за обикновените трудови хора, захванали се правят нещо с много труд и шепа лични пари) или пратениците на руската държавна мафия, дошли да опипат почвата за поредната окупация.
За радост, Иван Костов ги изгони като заплаха за националната сигурност, каквито си и бяха.
Тези хора не са способни да развиват честен и легален бизнес. Може да се помисли, като ги гледаш, че школата в Симеоново или Библиотекарския институт на ковчежника на ДПС, са сред най-известните бизнес колежи в света. Те нямат нужните морал и познания, те могат само да участват в нагласени обществени поръчки – накъде без държавата като партньор, иначе пазара ще ги изхвърли зад борда, да крадат ДДС и да се занимават с контрабанда и „черно тото“. Съответно развращават спорта, където „феърплея“ е задължителен, трябва да уважаваш противника и да приемаш загубата с достойнство- идва нов мач, а успехът се постига с талант, труд и чест.
Въртят се по 15-20 трансфера на сезон(!), недоказани чужденци поиграват 10-ина мача и си отиват, а процентите за менажерите са константни. Заплатите са абсурдно високи. Стойчо Младнов взимал 32 000 лева- затова толкова „обича“ клуба- за да падне от Мура, Симитли, Монтана и Зимбру. Зрители няма, реклами също, телевизионните пари са смешни (не съществува продаваем продукт, всички клубове си делят 4-5 милиона), а и вече няма пари за пране. Остава „босовете“ да инвестират, за да си изчистят имиджа и да си купят обществен престиж. Но престъпните схеми вече не са толкова доходни, а държавните предприятия, които да бъдат накарани от Бойко Методиев да станат „спонсори“, намаляват и сами са пред фалит.
Успешен проект (започващ с терени, школа и продажби на собствени юноши или привличане на точните чужденци благодарение на читави и честни скаути) има само Гриша Ганчев в Ловеч. Той демонстрира изненадваща природна интелигентност и стремеж да се учи, въпреки делата за контрабандна захар – не че няма и други поводи за съдебно преследване. Също и Домусчиев в Разград (особено), който показва какво може да се получи от червената буржоазия, когато се образова и възпитава добре (френската гимназия примерно) и гледа на запад, а не на изток.
По средата стоят любимата ми „Славия“, ръководена от низш кадър на ДС. Той е бивш бачкатор на ведомствена бензиностанция, със средни умствени възможности, килийно образование и просташко чувство за хумор, но с инстинкт за добра сделка и келепир. Финансиран е тихомълком (знам за 400 000 лева месечно) от избягал в чужбина сравнително интелигентен престъпник. Както и „Локомотив“ на Гигов (между другото – потомствен славист), военен търговец, който е добре само когато „партията кърмилница“ е на власт, защото тогава успява скандално да продаде на армията три пъти по скъпо хеликоптери, които се оказват без оборудване и въоръжение.
Решението не е лесно – има фалити, отпадане в долните дивизии (както се случи с Ювентус, Глазгоу Рейнджърс, АЕК, няма нищо страшно) за „грандовете“, а за останалите- полупрофесионализъм и състави предимно от млади футболисти аматьори (някои от скандинавските страни, като Швеция, която има медали от световни първенства, са на този принцип), те които да търсят признание и реализация след това на запад. Тоест- завръщане към базовите закони и ценности на спорта и бизнеса. За да се оправи, трябва всичко да се срине до основи и да се започне наново, няма друг начин. А такива като Батков и Лупи трябва да бъдат морално линчувани, унижени и опозорени публично!
От блога на Боян Атанасов

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.