Преди 145 години с няколко вестника и книги започнала историята на Ловчанското читалище

lovech 4itali6te

Преди 145 години с няколко вестника и книги започнала историята на Ловчанското читалище. Събитието ще бъде отбелязано с голям концерт на 31 март 2015 г. ( на снимката – проект на сградата на Ловчанско читалище “Наука”, изработен от арх. Лазаров. 1899 г.)
„Пишат ни от Ловеч от 3 януари 1870 година, че на 1-ий наистия месец, тамошните младежи в едно събрание се съгласили да си отворят читалище. Написали са до 30 членове, от които се надяват да съберат до 5000 гроша, а него ден като сторили начало на събранието си, събрали 736 гроша. Дописникът ни се радва най-много, дето идеята за читалище се приема от всички граждани, от което и наистина зависи успехът на реченото заведение.”
Така във вестник „Право”, издаден в Цариград на 17 януари 1870 г., получило публичност основаването на читалището в Ловеч, неразривно свързано с одаята на Долнокрайското училище и имената на Никола Ковачев, Мирю Павлов, Иван Драсов, Марин поп Луканов, Димитър Пъшков, Димитър Маринов Панталонджията, Цвятко х. Павлов, Анастас Хитров, Янко Урумов, Димо Драсов, Михаил Томчев, поп Тодор Мишаков.

И се заредили годините и събитията:
1872 – първото театрално представление
1895 – основан музеят при читалището
11 май 1904 – положен основният камък на читалищния дом
11 декември 1905 – открита сградата, построена само с дарения
1912 – първата опера
1926 – открито е киното
1948 – създаден смесен хор
1953 – създадена детската музикална школа
1956 – създаден музикален театър
1959 – създадена детска балетна школа
1973 – създаден куклен театър
1985 – създадени акордеонен и китарен оркестър
1995 – създадена детска вокална група
И така 145 години читалището, съхранявайки любовта и всеотдайността на тези, които са го създали, продължава да има амбицията да бъде активен участник в оформянето на културния облик на Ловеч, да бъде естествен духовен център, в който всеки гражданин да има възможност да реализира себе си като талант в някакъв вид изкуство, да получи качествено обучение по някакъв музикален инструмент или пък просто да бъде съпричастен към изкуството на други таланти.
Едновременно с идеалната цел като кауза на българските читалища Ловчанско читалище „Наука-1870 г.” успява да се впише активно и в реалния пазар на културни продукти чрез Музикалната школа, Кукления и Музикалния театър.
Вече 60 години Музикалната школа дава възможност на децата на Ловеч да се докоснат и да направят своите първи крачки по трудния, но красив път на музикалното изкуство. В нея работят класове по пиано, китара, флейта, акордеон, цигулка и народно пеене. Ненамаляващият брой на обучаваните ученици през последните години, както и резултатите от обучението създават самочувствието за успешно изпълнена мисия – ранно откриване и развитие на детския музикален талант.
Кукленият и Музикалният театър са професионални формации, които въпреки че работят в силно конкурентна среда, успяват чрез своя репертоар и качество на спектаклите да имат многобройна публика в градовете на Централна Северна България и София. Кукленият театър има успешни турнета в Израел, Турция, Австрия, Германия, както и две в Китай.
Китарният оркестър е малка ученическа формация, съставена от учениците от класовете по китара, с художествен ръководител Стефан Тихов. Тя е още една възможност за тези деца освен да развиват своя талант и да го показват на своята публика.
Смесен хор „Панайот Пипков” е създаден през 1948 г. Това е любителска формация, която е продължител на хоровата традиция в Ловеч и обединява таланта и желанието на гражданите да се занимават с този вид изкуство. Формацията има богат и разнообразен репертоар, с който привлича своята публика. Има множество концерти в Ловеч и редица други градове. Последното отлично представяне на формацията е в хоров фестивал в Будапеща, Унгария. Диригент на хора е Даниела Павлова, а корепетитор Валерий Хомяков.
Детската вокална формация „Пееща дъга” с художествен ръководител Юлиана Близнакова и вокален педагог Ангелина Младенова работи с деца от предучилищна и училищна възраст.
През последната година Ловчанското читалище има изпълнени три успешни проекта – един за подмяна на дограмата на сградата и два за дейности от културния календар на Ловеч.
Читалището е отворено за всички таланти на Ловеч, неучастващи пряко в дейността му, да представят своето изкуство.
По повод 140-годишнината от създаването на Ловчанското читалище и за принос в развитието на читалищното дело и съхраняване на традициите в културния живот на град Ловеч неговият секретар Пенка Стаменова бе удостоена през 2009 г. със златната значка на Ловеч. Пак тогава Кукленият театър получи почетния знак на Ловеч за принос в развитието на културата. За принос в музикалното образование и съхранение на музикалните традиции на град Ловеч почетният знак на Ловеч бе присъден и на Музикалната школа. През 2010 г. с почетен знак бе удостоен Китарният оркестър „Ритъм” – по повод неговата 25-годишнина.
Какво предстои оттук насетне: Великденски фестивал на детската песен „Пеещо яйце”, постановката на Кукления театър „Дивите лебеди”, частично финансирана от Община Ловеч, „Весел карнавал” на 1 юни, участие на смесения хор „Панайот Пипков” в хоров конкурс в Охрид, Македония.
А съвсем скоро, на 31 март, Ловчанското читалище ще отпразнува своята годишнина с концерт „145 години след началото с поклон пред тези, които го създадоха“ (18 ч.). Участват всички читалищни формации, които ще представят подбрани акценти от своето творчество. Ще се изявят и гост-изпълнителите Симона Кодева, солист на Държавния музикален театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново, и Георги Динев, солист на Държавна опера – Стара Загора. Ще видим солови изпълнения и дуети от популярни оперети.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.