„Службогонци“ възкръснаха след 20 години на сцената на Езиковата гимназия в Ловеч

IMG_8738

Пиесата „Службогонци“ от Иван Вазов бе представена на сцената на Гимназията за чужди езици от театралния клуб „Перпетуум мобиле“. Актьорите са от 10-и и 11-и клас и голяма част от тях миналата година са участвали в пиеса за живота и делото на Константин -Кирил Философ.
Тази година избрах комедия, която да е близка до учениците и да е свързана с учебното съдържание, каза Мария Данаилова, преподавател по български език и литература и ръководител на клуба. В спектакъла звучат популярни парчета на кръстника на балканската музика Горан Брегович. В подбирането на реквизита и сценичните тоалети се включват и ученици, и учители, и роднини. Така сцената се оборудва със старо автентично бюро, канапе и столове за кабинета в дома на министър Балтов. Всички детайли са изпипани така, че да се доближават до едно по-старо време.
Службогонството е явление и от нашето съвремие, смята Цветослав Иванов от 11 г, който на сцената е министър Балтов. Вижда ролята си като „на изтерзан човек, който постоянно е преследван от приятели на семейството и непознати, които искат да бъдат назначени на някаква държавна служба.“ Йоан Черкезов от 10 „д“ (Илия Петрунов) чистосърдечно призна, че ролята му е да се „мазни“ на всички, да се обръща към тях с господин капитане и с госпожо, нещо, което не му допада, но пък го забавлява на сцената. Денис Свиленов от 11 „г“ (Какавидов) смята, че и днес пиесата е хубава, а участниците в нея са много отдадени като артисти.
В спектакъла участват още Цвятко Яшев 11 „д“ (г-н Хоров), Любомир Спасов от 11 „д“ (Станчо Квасников), Надежда Иванова от 10 „д“ ( майката на г-н Хоров) и Ивана Цанкова от 10 ж (г-жа Чалканова), Мария Борисова 10 ж ( г-жа Терзийска), Стела Радева от 11 г. (баба Дона), Теодора Анатасова (Аничка), Десислава Кондузова от 10 ж (Разсилния), Йордан Йончев от 11 г (Страхил Боздугански), Мария Дочева 11 г (Стоянка, слугинята на семейство Балтови), Ния Лалева от 10 „д“ (суфльор).
Преди 20 години учениците от випуск 1995 г. поставят „Службогонци“ под ръководството на актьора Стоян Георгиев. „В първите години на демокрацията службогонството беше актуално. Обичам да поставям пиеси, които имат общо с действителността. След нея направих в Езиковата „Милионерът“ на Йовков, която съвпадна с тъжните мутренски времена“, спомня си днес Стоян Георгиев.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.