Туларемията е болест, застрашаваща ловците и живеещите в лоши битови условия

По данни на Министерството на здравеопазването от началото на 2015 година в страната са регистрирани 14 случая на Туларемия, съобщи РЗИ Ловеч.

Те са от различни области на страната и не са само от известните до момента природни огнища: гр.София, гр.Чирпан, гр.Раднево, гр.Бургас, гр.Симеоновград, гр.Сливница, с.Алдомировци , Община Сливница и с.Троян, Община Симеоновград.

Установено, че при 7 случая се касае за ловци, при които заразяването е вследствие на обработка и консумация на умрели диви зайци и намерена отстреляна птица. При 5 от случаите се касае за лица, живеещи при лоши санитарно-битови условия и наличие на гризачи в жилищните помещения. Заболелите са в различни възрасти, между 37 до 74 години, като има и четири деца – на 2 години и 6 месеца, 3 години, 11 години и 14 години. Всички случаи са диагностицирани късно.

Какво представлява Туларемията?

Туларемията е инфекциозно заболяване, което се причислява към групата на зоонозите. При заразените хора протича в много различни клинични форми, според засегнатия орган.

Туларемията се причинява от грам отрицателен микроорганизъм – Francisella tularensis, който задължително се развива в аеробна среда. Тези микроорганизми са много взискателни за култивиране и се изолират с помощта на специални хранителни среди.

Резервоар на туларемията са диви животни – хищници, зайци, гризачи и др. Сред животните заболяването се разпространява по трансмисивен път – чрез ухапване от насекоми или по хранителен път. Заболяват по-често хора, които работят на полето или селскостопански работници. Заразяването става по трасмисивен, контактен, въздушно-прахов или алиментарен начин, чрез прием на заразена вода и храна.

След навлизането на болестотворните микроорганизми по някои от гореописаните механизми, те достигат до регионалните лимфни възли, които се увеличават и стават болезнени. По кръвен и лимфен път бактериите достигат до различните органи в тялото. В засегнатите от болестта тъкани се развиват възпалителни промени и грануломи (белези на специфично възпаление). Подобни възпалителни изменения могат да се развият в регионалните лимфни възли, слезката, белите дробове и др.

Инкубационният период на туларемията обикновено е няколко дни.

Началото на болестта е остро, а симптомите наподобяват тези при грип. Това са болки в ставите, липса на апетит, повишена температура, повръщане, гадене, кашлица.

Клиничните прояви зависят от засегнатия орган и се разделят на няколко по-характерни клинични форми.

Първата и най-често срещана е язвено-жлезна. Освен симптомите, които наподобяват грип, във входната врата (мястото, откъдето е тръгнало заболяването) се образува папула. След няколко дни тя се пука и образува язва. След още няколко дни се възпаляват и регионалните лимфни възли, стават болезнени и оточни.

Следващата форма е жлезна. При нея се засягат предимно лифните възли. При очно-жлезната форма бактериите навлизат през конюнктивата и предизвикват тежък конюнктивит.

Септичната форма на туларемията започва много внезапно с увреждане на общото състояние, като се засягат всички органи и системи. Настъпват много тежки кръвоизливи, шок и дихателна недостатъчност.

Белодробната форма на туларемията също протича много тежко. Началото е много остро с увреждане на общото състояние /висока температура, мускулни и ставни болки, втрисане, задух/.

Орофарингеалната форма на заболяването се развива след поглъщане на заразена храна. Засягат се фаринкса и лигавицата на устната кухина, както и регионалните лимфни възли.

Диагностиката на туларемия се извършва на база клиничната картина и усиленото търсене на причинителя на инфекцията. За да се потвърди диагнозата се вземат секрети от язвите, кръвта, лимфните възли и конюнктивите. Правят се микроскопско и културелно изследване, чрез което се изолират микроорганизмите, както и серологично доказване на антитела при болните.

Туларемията основно се лекува с антибиотици. За подобряване на различните болестни симптоми се предписват и различни според случая симптоматични средства. Препоръчва се веднага след диагностицирането, пациентите да бъдат настанени в болнично заведение, а антибиотичната терапия да продължи около 2 седмици.

Предпазване от туларемия

Предаването от човек на човек не е възможно, но за лицата, които са изложени на професионален риск и като профилактична мярка се препоръчва:

-използване на лични предпазни средства при обработка на кожи или при пряк контакт с диви или домашни животни и замърсени от тях повърхности;

-недопускане на плъхове в обитаваните помещения, до хранителни продукти и питейна вода;

-оглед на тялото за кърлежи след пребиваване на открито и наблюдение на местата на евентуално ухапване;

-избягване на консумация на вода от непроверени водоизточници;

-обилно измиване на плодовете и зеленчуците предназначени за консумация в суров вид.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.