Най-доброто вино е продаденото, твърдят производителите от „Винал“ – Ловеч

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Три  големи бурета червено вино бяха изпити за три часа на празника Трифон Зарезан край лозята в ловешкото село Българене.  Страшни хайдути и руси красавици кръжаха наоколо и нажежаваха атмосферата в слънчевата събота.

За първи път производителите на вино от ловешката фирма „Винал“ се събраха край младия лозов масив от 230 дка,  за да отпразнуват ритуала. Най-големият производител на вино в областта вече четвърта година спазва фолклорния обичай. Водещ на спектакъла бе Юлиана  Близнакова.

Да се роди сладко грозде, да се лее руйно вино – такива пожелания се чуваха край скарите и чеверметата. А шеговити надписи като „Не щеме ний жени, не щеме ний пари, искаме ракията на старите цени!“ развеселяваха дори  трезвениците. Философията на празника е, че ако спазваш ритуала изцяло, ще стане хубаво вино и ракия. Затова имаше дионисиево веселие и карнавално предрешване.  А отец Вениамин помоли за божия благодат и освети лозята за берекет. Малки и големи се включиха в празника.

Внедряването на новите технологии е основна задача на управлението на „Винал“. Закупени са нови технологични линии за стабилизиране и бутилиране на вина и високо алкохолни напитки. Извършва се ремонт на основната изба в Ловеч, подновено е и оборудването. Собствениците залагат на качествени сортове грозде.

Най-доброто вино е продаденото,  шеговито твърди директорът Росен Даскалов,  който работи за разширяване на пазара. А иначе най-хубавото вино е онова, което харесваш, допълва той. „Насажденията край Българене са от две години, предимно бели сортове. Идеята е за пет години занапред да стигнат 1200 дка бели и червени сортове“, твърди Росен Даскалов.

„Очаквам в областта да бъдат инвестирани част от средствата от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, който е в размер на близо 134 млн. евро за периода до 2018 г.  и това зависи само от предприемчивостта на хората“, каза зам.-областният управител  Георги Терзийски, който присъства на празника.

Този път за „цар на виното“ бе избран младият служител на фирмата Станислав  Славоев, който се справи с лекота с отправянето на молитвата и зарязването на лозето.  Оказва се, че миналогодишният „цар“  Георги Петров заедно със съпругата си  е заминал на работа в Германия. Лесно им е на „царете“…

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.