Поредният скандално провален опит е филмът на Максим Генчев „Дяконът Левски“

Diakon-LevskiПоредният скандално провален опит да се пресъздаде образа на Левски изглежда е филмът на Максим Генчев „Дяконът Левски“ (2015). За това говорят първите отзиви след премиерата. Досега киното е посягало към Левски два пъти – в ранния музикален филм „Бунтът на робите“ (1933) и „Демонът на империята“ (1971). По-сполучливи са телевизионните постановки. За да пресъздадеш образа на Левски, е иска поне искричка от неговия плам.

Вчера праправнучка на сестрата на Васил Левски – Христина Богданова, единствена потомка от неговия род, определи новия филм „Дякон Левски“ за подигравка с Апостола, с историята и с българското. Богданова е гледала една от първите прожекции на лентата и в статус във Фейсбук заявява, че иска да забрави видяното „изцяло и напълно“. 

„Току-що се прибирам от премиерата на филма „Дякон Левски“ – пише Богданова. – В изключително редки моменти от живота си нямам думи и този е един от тях. Искам да забравя този филм ИЗЦЯЛО и НАПЪЛНО възможно най-бързо! Въпреки че се съмнявам, че ще ми се получи… Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с Левски, с историята, с българското. На няколко пъти очите ми се пълнеха със сълзи от обида и тъга. Много, много, много съм разочарована.“ „Левски е толкова жив, интересен, вълнуващ образ. Тук беше една мижитурка – казва потомката на Апостола. – Исторически абсолютно недостоверно – поне що се отнася до неговата лична история. Оттам насетне – една мазня откъм исторически фигури, събития и т.н. Кинематографски – няма да коментирам, щото това не ми е работа, ама мнооого не ми хареса. Не знам! АБСУРДНО! Е, музиката беше хубава…“

Припомняме, че на 18 февруари ловчалии имат възможността да се срещнат и разговарят с Христина Богданова. Срещата-разговор ще се състои в Клуба на дейците на културата от 17:30 ч.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.