Слагат ли точка на общинските радиоточките в Ловеч?

to4ka

В скоро време жителите на Ловеч и 34 села от общината може да останат без радиоточки. Местните власти обмислят вариант радиофикационната мрежа да бъде закрита като е нерентабилна, остаряла и на места незаконна. Работна група ще  обсъди проблема с   радиоточките в общината. Мрежата е изградена през 1951 г., а през 2005 г. от БТК прехвърлят безвъзмездно собствеността й на община Ловеч. Тогава абонатите, които са заплащали за  получаване на сигнал на радиоточките, наброявали над 15 хиляди. Преди две години общинския съвет в Ловеч решава услугата да стане напълно безплатна. Разходите по поддържане на мрежата обаче са около 30 хиляди лева на година, обясни Валентин Пенчев – началник     „Комунални  дейности“ към община Ловеч. „Кабелната радиофикационна мрежа на територията на община Ловеч е била с дължина над 470 км. Нейното състояние е силно  амортизирано  след дългата й употреба.  Над 40% са унищожени вследствие на кражби, извършване на ремонти и природни бедствия“.

Валентин Пенчев допълва, че това прави поддържането на мрежата трудно. Според Закона за устройство на територията и Закона за електронните съобщения кабелните мрежи трябва да се изграждат под земята. Това прави част от радиофикационната мрежа незаконна и тя трябва да бъде премахната. „Ние живеем в 21 век точно този тип технология няма как да просъществува, няма как да бъде възстановена, защото това са огромни средства“. В общинското радио в момента работят двама журналисти и един тонтехник, не е ясно каква ще е тяхната съдба.

Що е радиоточка?

Радиоточката е кабелно радио, което предава своя новинарска програма в определени часове, а през другите препредава чужда програма, най-често БНР. Слушателят е „закован“ да слуша само един канал, затова е „точка“.  В 6 от 8 общини на областта все още има радиоточки. Това са Ловеч, Троян, Тетевен, Луковит, Летница и Угърчин. Таксите се движат между 6 и 12 лв. Любопитно е, че по кабелната мрежа жителите на селата в община Троян слушат програма „Хоризонт“, а хората в града – радио N-JOY по тяхно настояване. Освен това звучат и заседанията на троянския парламент.

Пламен Христов

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.