Първото излизане на новоизбрания президент Желю Желев промени традицията

prezident G G

Първото излизане из страната на новоизбрания президент Желю Желев стана на 15 август 1990 г. в Троянския манастир на Голяма Богородица. То е било по идея на Йордан Василев, тогава депутат от Троян. Случих се наблизо, в Черни Осъм, където като кореспондент на БНТ снимах живите вериги на Петър Слабаков срещу строителството на язовира. Така заснех срещите му с събралото се множество в манастир и те бяха излъчени вечерта в „По света и у нас“.

Странното обаче бе, че президентът пристигна в Орешак без придружаващите го ресорни журналисти. Само един екип на френска телевизия и аз случайно там с кинокамера Canon. Когато се обадих в редакцията, никой не знаеше за посещението. Днес това може би изглежда абсурдно, но тогава се случи. И разбрах – старите канали за информиране в държавата вече не работят, променят се.

Така с Желю Желев се промениха много неща в държавата. Някои са толкова дълбоки, че тепърва ще ни влияят. А истинският път на философа Желю Желев, на политика и държавника, автора на подривната книга „Фашизмът“, която взриви социализма, сега започва, след кончината му.

Последното гостуване на Желю Желев в Ловеч бе на 30 юни 2010 г.

Поклон пред паметта му!

Цветан С. Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.