Среднощен зъбобол вдигна Ловеч на крак за денонощна аптека и кабинет?

nikolai stoqnov

Как един среднощен зъбобол вдигна Ловеч на крак за денонощна аптека и кабинет? Много просто – болката е голяма. След като ловчалията Николай Стоянов мина по кръговете на ада, той инициира група във фейсбук за денонощно аптека и денонощен дентален кабинет в областния град.https://www.facebook.com/search/results/?q=%D0%94%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%89%D0%BD%D0%BE%20%D0%B0%D0%BF%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%BE%20%D0%B8%20%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%20%D0%BE%D0%B1%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%20%D0%B2%20%D0%B3%D1%80.%20%D0%9B%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87&init=mag_glass&tas=0.1756019756848003&search_first_focus=1422501671470

Николай Стоянов участва и в обсъждането на продажбата на сградата на стоматологията преди три седмици. И понеже атмосферата там бе напечена, кметът Минчо Казанджиев обеща да се ангажира с откриването на такъв кабинет. Може би… преди изборите.

Но и с просто око се забелязва, че сега действията на общината са точно в обратната посока. Иска да продаде сградата на стоматологията, зъботехниците остават без лаборатория…

На пръв поглед истината е много проста – в Ловеч няма денонощно аптека и денонощен зъболекар, защото не са икономически изгодни. Както няма кино, книжарници, всекидневник и нощни заведения. Защото няма хора. Което не означава, че няма необходимост от грижа за малкото останали жители. Но това трябва да се осъзнае и да спонсорира от някой. Пита се кой?

Ами някой, който се явява на избори, или пък вижда по-далеч от носа си. Не всичко е икономика и печалба. За жалост такива личности не се виждат засега.

В 11 областни града са без денонощна аптека по същата причина, но това не е оправдание и не топли болния човек. Затова при спешност нощем ловчалии ходят до Плевен, за да купят лекарства.

Каузата на Николай Стоянов и негови съмишленици за създаване на денонощна аптека и стоматологичен кабинет вече събра доста съмишленици. Николай Стоянов като служител в местния завод за месо „Бони“ няма бизнес изгода от инициативата си, а търси обществената полза за всички граждани, изтъкват поддръжниците.

Днес, четвъртък, Общинският съвет  трябва да отговори на питането на Стоянов. Дали това ще промени ситуацията?

Обещания ще има, но конкретни стъпки – едва ли.

Активността обаче трябва продължава. Чака се отговор от кмета на Кюстендил Петър Паунов как се  е справил с проблема в общината си. Във фейсбук-страница „Денонощно аптечно и дентално обслужване в гр. Ловеч“ има вече 2000 члена за две седмици. Николай Стоянов чака отговори и на питане до Мирослава Дишева, председател на Управителния съвет на Районна фармацевтична колегия, и от Владимир Панчев Ганчев от комисия по етика и качество.

Оказва се, че от 16 аптеки в Ловеч нито една няма изгода да работи денонощно, според отговорите им.  Няма и инициатива и да се създаде график с дежурни аптеки.

Така че нещата опират до солидарност между гражданите и до политическа воля. След като се е родила вече надеждата и волята сред ловчалии, че могат да създадат по-добри условия за живот, те не трябва да се отказват.

А всяка политическа сила може реално да си постави подобна цел и да я реализира, което е и истинската работа в полза на населението. А не само колоритни инициативи от рода на „Да възстановим въжения мост“.

Мостът може да почака. Но заболи ли те зъб, нос, око, г..з, въобще трибуквените части от тялото, не може да се чака. Малки, но много болят, така казваше баба…

 

Цветан Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.