Да вербуваш Любо Ганев за таен агент се иска голям акъл

Защо по-виновни са вербовчиците, отколкото жертвите. Дори и последните да се виждат по-лесно и по-отдалеко

lubo

Да избереш Любо Ганев, висок над 2 метра мъж, за таен агент на Държавна сигурност, се иска голям акъл. Вербуван е от служителя о. р. Александър Ат. Александров през 1987, като  спортист на 22 години, офицер в армията в ЦСКА.

Интересно каква тайна дейност е извършвал агент Тони, или агент XXL, както днес се шегува разкритият служител на ДС. Никаква, защото той не си спомня. На 22 години други тайни мисли ти се въртят в главата. Но има запазен дневник и картон, ако Тони се разходи до Комисията по досиетата, може и да се сети. Най-вероятно при излизане зад граница е писал доклади, за други акции би бил лесно идентифициран. Но пък новаторския подход на нашите служби трябва да се оцени – кой ще се усъмни в човек, който се вижда от два километра как стърчи?

Все пак досието му е прочистено- няма данни кога е снет от отчет, няма и други документи. Възможно е и да се е провалил

Днес Ганев твърди: „Такова нещо никога не е имало. Никой никога не ми е предлагал да стана агент. Аз даже не знам какво означава агент. Какво означава агент? На някой е трябвало да докладвам нещо ли, да убивам ли, да стрелям ли, внедрен ли? Аз не съм бил контраразузнавач. Аз съм голям и не ставам за контаразузнавач. На никой не съм направил нищо лошо в живота ми. Това може всеки да го знае.“

После Любо Ганев прави леки догадки:

„Дори да приемем, че съм бил агент, какво е трябвало да правя? Да кажа „този си легна с една девойка“ или „другият изпи една чаша ракия“. Кажете ми какво означава агент? Убил съм човек ли? Застрелял съм някого ли? Пращал съм хора в Белене ли? Какво съм направил?“,  разказва разкритият агент, който в момента е открит в Малайзия, където е на почивка.

Това, че вицепрезидентът на Федерацията по волейбол и член на Изпълкома на Българския олимпийски комитет Любо Ганев е бил агент на Държавна сигурност, едва ли е голяма изненада за хора, които познават бившата комунистическа тайна служба.

Почти всички спортисти по времето на социализма бяха принуждавани при излизане зад граница да доносничат. И по-виновни са вербовчиците, отколкото жертвите. Дори и последните да се виждат по-лесно и по-отдалеко.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.