Новият етап от магистрала „Хемус“ ще струва 434 млн. лeва

hemus

Изграждането на 60 км от магистрала „Хемус“ от Ябланица до пътя Ловеч – Плевен ще струва прогнозно 434 млн. лeва. Това стана ясно, след като националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ стартира в петък ограничената процедура за възлагане на обществена поръчка за проектиране и строителство за доизграждане на автомагистралата. Това е първият етап от доизграждането на магистралата, съобщиха от министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Поръчката е разделена на две позиции – първата е за строителството на участъка от Ябланица до района между Дерманци и Угърчин. Втората позиция е от района на Угърчин до основния път между Плевен и Ловеч.

В рамките на изпълнението по договорите за двете обособени позиции ще бъдат завършени нови 60 км от трасето между Ябланица и пресичането на пътя Плевен-Ловеч. За първата позиция индикативната стойност е 168 млн. лв., а за втората – 266 млн. лв. Финансирането на проекта се предвижда в рамките на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. Това може да се случи, ако бъде избран друг вариант за строителство на магистрала „Струма“ в Кресненското дефиле, чрез който да бъдат спестени средства за магистрала „Хемус“.

Процедурата ще премине през два етапа, като на етап преквалификация ще се извърши проверка за съответствието на възможностите на кандидатите с минималните изисквания за технически възможности, квалификация, икономическо и финансово състояние.

Кандидатите трябва да са извършили поне едно проектиране на идеен или технически проект на автомагистрала или път първи клас с дължина най-малко 10 км през последните три години. Компаниите трябва също да са проектирали или завършили поне един пътен, железопътен или метро тунел, както и да са направили поне едно теренно археологическо спасително проучване със стойност над 1 млн. лв.

Те трябва да са извършили строителство, реконструкция или рехабилитация на автомагистрали или пътища с обща дължина не по-малко от 20 км, включително поне едно ново строителство на автомагистрала с дължина не по-малко от 10 км, през последните пет години. Кандидатите трябва да докажат и наличието на финансов ресурс или достъп до такъв от поне 20 млн. лв., посочват от регионалното министерство.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.