Пак искат да местят трасето на АМ „Хемус“ по-далеч от Ловеч

petar dikov

Пак искат да местят трасето на АМ „Хемус“ по-далеч от Ловеч и по-близо до Русе, стана ясно от изявление на главния архитект на София Петър Диков в предаване  на Дарик радио преди 5 дни.

Досега многократно имаше спорове къде да мине „Хемус“. Много трудно ще стане промяна, дори е невъзможно, коментираха днес проблема областният управител на област Ловеч д-р Мадлена Бояджиева и зам.-областният управител Кавалски. Това ще има много лош ефект върху областта, допълни Бояджиева.

DSCI2069

Изглежда пак се е активизирало лобито за прекрояване на трасето, което ще донесе много плюсове на близките градове. Виж тук за арх. Диков

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1372609

Същевременно  започнаха дейности по съгласуване на новия етап за изграждане на „Хемус”, обяви днес на брифинг д-р Мадлена Бояджиева. „Във връзка с изработването на идеен проект и парцеларен план за проект „Доизграждане на автомагистрала „Хемус“ (Етап 2), с писмо от 8 декември т. г. е постъпило искане от Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ за съгласуване на трасето на АМ „Хемус“.

„Към момента са изградени участъците София – Ябланица и с. Белкопитово – Варна. Вече е съгласуван и първият етап, като се очаква работата по него да започне през следващата година. Доизграждането на магистралата ще осигури свързването на градовете Плевен, Ловеч, Велико Търново, Търговище и Шумен и ще бъде източно-западната връзка на Северна България с пристанище Варна. Всички сме наясно, че e от решаващо значение за цялостното социално-икономическо развитие на Северна България – в това число и на нашия Северозападен район, както и за търговските отношения със страните от Черноморския басейн”, подчерта д-р Бояджиева, като акцентира, че този голям инфраструктурен обект е приоритет за правителството.

Етапът включва 3 участъка с обща дължина 85 км, като започва от път II-35. Предстои провеждането на заседание на Областния експертен съвет по устройство на територията за съгласуване на новия участък от трасето на АМ „Хемус“. С цел осигуряване на публичност на интернет страницата на Областна администрация ще бъде публикувана карта на проектираното трасе, обясни още областният управител.

Трасето на магистрала „Хемус“ да бъде променено и да минава на 20 км южно от Русе, иска главният архитект на София Петър Диков. Избраният вариант за изграждане на магистралата сега предвижда тя да минава на равни разстояния между Плевен и Ловеч и северно от Велико Търново през Полски Тръмбеш. Според Диков, обаче, магистрала, свързваща София и Варна няма шанс да докаже ефективност и да бъде финансирана както с европейски, така и с частни средства. Диков разви теорията, че магистрала „Хемус“ трябва да бъде транспортният гръбнак на Северна България, но трасето да се измести в средната си част и да мине на двадесетина километра южно от Русе и да стане част от изключително важен в днешно време коридор – от Прибалтийските републики, Украйна, Румъния, България, Гърция, като в Гърция може да получи две разклонения: едното към южната част на Гърция, а другото в западна посока, към Игуменица и връзката с Италия.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.