Необходими са промените в законодателството за достъп до информация

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНеобходими и необратими са промените в законодателството за достъп до информация – около тези идеи се обединиха повечето участници в конференцията на 12 декември в столицата, организирана от Програма достъп до информация (ПДИ). Конкретният повод бе промените преди влизането в сила на новия закон от юни 2015 г.

Изработената от ПДИ гражданска концепция за изменения в Закона за достъп до обществена информация е изготвена според международните стандарти и практики и след пет обществени обсъждания за тази година. Цялостната ситуация се характеризира с деликатно равновесие между неотложни законодателни промени и стряскащата липса на средства в бюджета. Красноречиво бе становището на самия национален омбудсман Константин Пенчев, който оцени високо заслугите на ПДИ. Пенчев каза, че (евентуално) би се съгласил да поеме и функциите на комисар по информация, но само при увеличен бюджет на институцията, който обаче вече бил намален с 20 процента от правителството на Орешарски. Все пак това е по-евтино, отколкото създаването на нов орган, каза той.

Така (като между Сцила и Харибда) върви диспутът по темата за координация между държавата и обикновения гражданин. Но процесът за достъпа до информация (зад тази суха терминология  се крие законовата възможност всеки гражданин да пита властта за всичко, що е обществена информация) върви успоредно с укрепването на гражданското общество.

Красноречив факт е, че на подобно събитие с над 100 участника за пръв път имаше представител на Общинския съвет в Ловеч – експертът Даниела Цанова. Това без съмнение ще е от полза, предвид съдебните дела, които през годините са водени срещу председателя на ОбС, а пък и срещу кмета на града.

А в тази проблематика всичко ври и кипи – доказателство е интересът както на медии, граждани и НПО, така и на държавните институции.

Красимира Димитрова, директор на „Съобщения“ към Министерство на  транспорта, информационните технологии и съобщенията, представи проект, въвеждащ разпоредбите на Директива 2013/37/ЕС.  В средата на януари документът, заедно с предложенията за промени, ще бъдат обобщени и предоставени за междуведомствено съгласуване, каза тя.

За отбелязване е засиленият интерес на IT- операторите към проблематиката. Например представен беше проектът  Pitaigi.bg – Общество.bg, където по електронен път от януари ще могат да се пускат заявления. Или както каза Гергана Жулева – изпълнителен директор на ПДИ: „Разбързали сме се, защото ако не изпълним директивата, ЕС ще наложи глоби и пак ние, данъкоплатците, ще трябва да ги плащаме. А за много от нещата трябва да има специален орган, който да следи процеса, да прави преглед, да предлага на МС. А някои министерства направо ни отговарят, че не се смятат за орган по този проблем.“

 

Цветан С. Тодоров

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.