Швейцарски проект за 38 млн. лева ще се бори с отровните складове

об 3

Швейцарски проект за 38 млн. лева ще се бори с отровните складове, съобщи пресцентърът на областната управа в Ловеч. Областният управител д-р Мадлена Бояджиева посети Карлуково на 9 декември Карлуково, където се намира такъв склад, и се срещна с кмета Васил Вълов.  Много писма се изписаха за този проблем, но за пръв път областен управител идва на място да види за какво става дума, обясни Вълов и предаде наличната кореспонденция между институциите по въпроса.

 

Впрочем, на 2 октомври 2014 г. е одобрено важно проектно предложение от Държавния секретариат по икономически въпроси (SECO) на Конфедерация Швейцария. Това е станало с официално писмо до ръководителя на Националното координационно звено по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Предложението е наречено  „Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност“.

Предстои подписването на споразумението между българската и швейцарската страна. Проектът е за 23 445 998 швейцарски франка (приблизително 38 млн. лева), от които 85% е безвъзмездната финансова помощ от Швейцария и 15% националното съфинансиране.

Целта е да се осигури екосъобразно обезвреждане на 100% от негодните за употреба пестициди в цялата страна. Събирането, отстраняването и изгарянето на 4 387 996 кг залежали пестициди, намиращи се в 216 складове в страната, ще се извърши на базата на извършената класификация и оценка на риска. Образуваните отпадъци също ще бъдат обработени. Всичко това трябва да приключи до края на юли 2019 г.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.